NejRecept.cz Dezerty Koláče Tvarohový koláč Osvěžující tvarohové řezy Šuměnka. Jednoduchý zákusek, do kterého nejde ani gram másla.
Osvěžující tvarohové řezy Šuměnka. Jednoduchý zákusek, do kterého nejde ani gram másla.
Recept Osvěžující tvarohové řezy Šuměnka. Jednoduchý zákusek, do kterého nejde ani gram másla.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Karambola

Tvarohové řezy Šuměnka jsou dokonalé, když máte chuť na něco sladkého a osvěžujícího. Já jsem se do nich pustila, když jsem v lednici našla tvarohy, kterým se blížil datum spotřeby. Nejdřív jsem zvažovala, že z nich udělám strouhaný koláč, ale nakonec zvítězil tento dezert. Krém jsem obohatila o zakysanou smetanu, kterou jsem zahušťovala práškovou šlehačkou. Manžel si pochvaloval. Určitě vyzkoušejte. Autor: Karambola

Karambola Karambola    ·   5.12.2024

Osvěžující tvarohové řezy Šuměnka. Jednoduchý zákusek, do kterého nejde ani gram másla.

Tvarohové řezy Šuměnka jsou dokonalé, když máte chuť na něco sladkého a osvěžujícího. Já jsem se do nich pustila, když jsem v lednici našla tvarohy, kterým se blížil datum spotřeby. Nejdřív jsem zvažovala, že z nich udělám strouhaný koláč, ale nakonec zvítězil tento dezert. Krém jsem obohatila o zakysanou smetanu, kterou jsem zahušťovala práškovou šlehačkou. Manžel si pochvaloval. Určitě vyzkoušejte. Autor: Karambola

45 min
Čas přípravy
20 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

4 ks
vejce
200 g
moučkový cukr
100 ml
mléko
100 ml
olej
200 g
polohrubá mouka
1 bal.
prášek do pečiva

Tvarohová vrstva:

500 g
tvaroh
500 g
zakysaná smetana
2 bal.
šlehačka v prášku
2 bal.
vanilkový cukr
2 lžíce
moučkový cukr

Vršek:

800 ml
voda
2 bal.
Zlatý klas nebo vanilkový pudink
2 bal.
pomerančová šuměnka
200 g
krystalový cukr
Postup receptu
Vytisknout
45 min
Čas přípravy
20 min
Čas vaření

Takové dobré sladké osvěžení se hodí i během chladných zimních měsíců, kdy vám přinese závan léta. Řezy jsou jednoduché a rychlé. Ozdobit je můžete jakýmkoliv ovocem, které máte aktuálně doma.

  1. Vejce vyšleháme s moučkovým cukrem do tuhé pěny a postupně přilijeme olej a mléko. Na závěr přidáme mouku a prášek do pečiva. Pečeme ve formě 24 x 30 cm při teplotě 180 stupňů asi 20 minut – sledujeme.
  2. Po upečení necháme vychladnout a naneseme tvarohovou náplň.
  3. Tvaroh, zakysanou smetanu, cukr, práškové šlehačky a vanilkový cukr společně vyšleháme do husté hmoty. Já jsem použila klasický tvaroh, syn nemá rád výraznou strukturu tvarohu, tak jsem ho trochu rozmixovala tyčovým mixérem, ale vůbec to není nutné.
  4. Ve vodě rozmícháme Zlatý klas (můžete použít i vanilkový pudink), přidáme cukr a šuměnky (použila jsem klasická malá balení od Dr. Oetkera – 14 g). Uvaříme hustou želatinu, kterou necháme mírně vychladnout, a pomocí lžíce ji naneseme na tvarohovou náplň.
  5. Necháme v lednici pořádně ztuhnout.

Ztuhlý zákusek krájíme na menší kostky, které rovnou servírujeme. Před podáváním je můžeme ozdobit čerstvým ovocem. Ideální jsou kyselejší druhy, jako například maliny, rybíz nebo ostružiny. Ty prolomí výslednou chuť a zabrání tomu, aby zákusek chutnal mdle nebo nevýrazně.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář