NejRecept.cz Sváteční pečení Vánoce Vánoční cukroví Linecké cukroví Ověřený recept na tradiční chorvatské linecké cukroví z babiččina zápisníku.
Ověřený recept na tradiční chorvatské linecké cukroví z babiččina zápisníku.
Ověřený recept na tradiční chorvatské linecké cukroví z babiččina zápisníku.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se

Linecké cukroví připravuji obvykle na začátku prosince, aby mělo čas změknout. Na Štědrý den je tak dokonale jemné, křehké a na jazyku se krásně rozplývá. Tento recept, který používám každé Vánoce, mám ještě od své babičky a zatím mě ani jednou nezklamal.

SOS Kitchen SOS Kitchen    ·   6.12.2024

Ověřený recept na tradiční chorvatské linecké cukroví z babiččina zápisníku.

Linecké cukroví připravuji obvykle na začátku prosince, aby mělo čas změknout. Na Štědrý den je tak dokonale jemné, křehké a na jazyku se krásně rozplývá. Tento recept, který používám každé Vánoce, mám ještě od své babičky a zatím mě ani jednou nezklamal.

40 min
Čas přípravy
8 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

200 g
cukr
2 ks
vejce
10 g
vanilkový cukr
175 g
máslo
2 špetky
sůl
10 g
prášek do pečiva
500 g
hladká mouka

Náplň:

podle chuti
marmeláda
Postup receptu
Vytisknout
40 min
Čas přípravy
8 min
Čas vaření

Receptů na linecké cukroví najdete nespočetné množství. Pokud chcete nějaký ověřený, určitě vyzkoušejte tento. Připravuji ho každé Vánoce. Jde o zcela základní recept, který si můžete vylepšit různými kořením, kakaem nebo jinými ingrediencemi podle vlastní fantazie.

  1. Do mísy nasypeme cukr, přidáme vejce, vanilkový cukr (v původním receptu byl pomerančový cukr, který však u nás není běžně k dispozici, proto je vhodné nahradit ho vanilkovým – pokud ale máte rádi svěží podtón pomeranče, přidejte do těsta nastrouhanou kůru) a vše pomocí mixéru důkladně vymícháme (šleháme asi 2 až 3 minuty).
  2. Za stálého šlehání přidáme do mísy rozpuštěné máslo a důkladně zapracujeme. Dále přidáme sůl, prášek do pečiva a šleháme další minutu.
  3. Během šlehání postupně po lžících přidáváme mouku. Když směs začne houstnout, mixér vypneme a těsto začneme zpracovávat ručně. Pokud by bylo těsto stále příliš měkké, přidáme další 2 až 3 lžíce mouky. Ne však více.
  4. Těsto rozdělíme na dvě části, zabalíme do fólie a dáme do lednice na 30 minut.
  5. První polovinu těsta rozválíme na podložce na tloušťku 3 až 4 mm a postupně z ní vykrajujeme kulaté tvary o průměru 4,5 až 5 cm, které ukládáme na plech vyložený pečicím papírem.
  6. Těsto, které nám zůstalo, spojíme, rozválíme a vykrojíme z něj kytičky o průměru 3 až 3,5 cm. Kytičky uložíme na plech a z jejich středu ještě vykrojíme menší kroužek.
  7. Druhou polovinu těsta také rozválíme na tloušťku 3 až 4 mm a vykrajujeme z ní větší kytičky o průměru 4,5 – 5,5 cm. Těsto, které nám zůstalo, spojíme, rozválíme a vykrojíme z něj kytičky o průměru 3 – 3,5 cm, kterým také uprostřed vykrojíme menší kroužek.
  8. Linecké cukroví pečeme 7 až 8 minut při teplotě 180 °C. Po upečení je necháme vychladnout. Na větší kruhy a kytičky naneseme pomocí cukrářského sáčku marmeládu podle chuti a spojíme s menší kytičkou.

Hotové linecké cukroví skladujeme na chladném a tmavém místě. Pokud je máme rádi posypané moučkovým cukrem, uděláme to až těsně před podáváním. Jinak by se cukr rozpustil, což by mohlo pokazit vzhled i chuť cukroví.

Video recept:

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář