Ovocný clafoutis

Použít můžete jakékoli ovoce. Prostě to, co máte rádi. Pokud budete mít kyselejší ovoce, přidejte klidně víc cukru do těsta. V tomto dezertu je také spousta mléka. Výsledek je takový, že se nejedná o žádnou buchtu, která vás bude dusit, ale tento dezert spíše připomíná pudink. Moc dobrý pudink. Jedná se o francouzský dezert a originální recept, který je s třešněmi, je z francouzského regionu Limousinje. Je to taková francouzská obdoba naší české bublaniny. Autor: Dvě v troubě

Přidal:Dvě v troubě, 19.9.2017
Kategorie: Koláče, cukroví, Moučníky
Ovocný clafoutis

Suroviny

Těsto:
750 gtřešní nebo jiný druh ovoce
600 mlmléka
175 ghladké mouky
špetkasoli
4 ksvejce
100 gmoučkového cukru + na posypání
1 ČLvanilkového extraktu nebo 1 vanilkový cukr
lžícemásla na vymazání formy

Postup přípravy

  1. Troubu si předehřejeme na 190˚ C.
  2. V misce smícháme mouku s cukrem a špetkou soli, přidáme postupně všechny vajíčka a promícháme. Nakonec přilijeme mléko s vanilkovým extraktem. Lehce šleháme, až nám vznikne řidší těsto.
  3. Formu si vymažeme máslem a dno pokryjeme třešněmi. V tradičním receptu je typické nechat třešně nevypeckované, dodají koláči správnou mandlovou příchuť, která se z pecek uvolňuje během pečení. Navíc by se mohly třešně bez pecek v těstě roztéct. Na rozložené třešně nalijeme těsto a pečeme 45 minut. Před podáváním posypeme koláč moučkovým cukrem.
  4. Tento dezert můžete podávat se zmrzlinou a dozdobit vychlazenou smetanou.

Zdroj: Dvě v troubě