Pagáčiky se sýrem

Základem dobré oslavy jsou u nás doma pagáče - bramborové, škvarkové nebo sýrové. S těstem se dobře pracuje a vůbec se nelepí. Na potření používám kachní sádlo, ale pokud nemáte, můžete klidně použít máslo nebo vepřové sádlo. Autor: Blažena

Přidal:, 3.1.2019
Kategorie: Sváteční pečení, Pagáče, Moučníky, Silvestr a Nový rok, Pečivo
Čas přípravy:
Čas vaření:
Recept Pagáčiky se sýrem

Suroviny

Těsto:
250 ghladká mouka
250 gpolohrubá mouka
250 gHera
1/2 lžičkyprášek do pečiva
30 gčerstvé droždí
250 mlzakysaná smetana
1 ksžloutek
1,5 lžičkysůl
1 ČLkrystalový cukr
1 PLkachní sádlo
Na potření těsta:
150 gparmazán /eidam, ementál/
1 PLkachní sádlo
Dále:
vajíčko na potření
kmín, sezam, strouhaný sýr na posypání

Postup přípravy

  1. Těsto:
    Do mísy prosejeme mouku hladkou a polohrubou, přidáme 1/2 lžičky prášku do pečiva, promícháme. Přidáme změklou heru a spolu vše smícháme. Rukou rozdrobíme droždí, přidáme zakysanou smetanu, sůl, žloutek, cukr, sádlo a spolu vypracujeme na nelepivé hladké těsto.Tip: Jahodový džem bez chemie
  2. Těsto odložíme přikryté na 12 hodin do chladničky. Potom ho rozválíme na pomoučeném vále, polovinu potřeme sádlem a posypeme silnější vrstvou nastrouhaného sýra. Přikryjeme druhou polovinou těsta, jemně přitlačíme a rozválíme. Postupujeme obyčejným překládáním tak, jak překládáme těsto na listové pagáče. Rozválíme na tloušťku 1,5 cm a vykrajujeme formičkou malé pagáčiky.
  3. Pokládáme na plech s pečícím papírem s odstupem. Povrch potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme kmínem, sezamem, sýrem. Teplota 200 ° C 30 minut nebo podle potřeby. Je to množství na 2 plechy. Dobrou chuť!Tip: Skvělé tvarohové palačinky bez mouky

Děkujeme za povolení ke sdílení receptu od skvělé 
kuchařky - Blažena Sadovská