NejRecept.cz Maso Vepřové maso Pečený bůček na lůžku z voňavé dušené kapusty
Pečený bůček na lůžku z voňavé dušené kapusty
Recept Pečený bůček na lůžku z voňavé dušené kapusty
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Danula Vašíčková    ·   22.8.2018

Pečený bůček na lůžku z voňavé dušené kapusty

Úspěšně pokračuji ve vykrmování a prcek spolupracuje bez námitek. Dneska dokonce přišel škemrat o přídavek. :-) Jako přílohu jsem zvolila těstoviny. Dokonale ladí k tomuto masu s omáčkou. Doporučuji vyzkoušet, hlavně proto, že po obědě už není ani vidu ani slechu :) Autor: Danka

40 min
Čas přípravy
90 min
Čas vaření
Suroviny

Maso:

cca 1-1,5 kg
vepřový bok
1/2 ks
cibule
2 paličky
česneku
drcený kmín
drcený černý pepř
špetka mleté sladké papriky pro barvu
sůl

Kapusta:

1 ks
velká hlávka kapusty
400 g
libovější anglické slaniny (na kostky)
česnek (množství dle chuti, prolisovat)
sůl, mletý černý pepř
hladká mouka na zahuštění
Postup receptu
Vytisknout
  1. Bůček ze všech stran pěkně nasolíme, potřeme česnekem a okořeníme, lehce potřeme mletou paprikou, vložíme do pekáče spolu s cibulí a rozmačkanými stroužky česneku, podlijeme vodou a vložíme zakryté poklicí do vyhřáté trouby. Pečeme na 180 stupňů, občas přelijeme výpekem nebo dle potřeby podlijeme. Dbáme přitom na to, abychom měli opravdu dostatek šťávy, budeme ji potřebovat.
  2. Když je maso měkké, odklopíme poklici a dopékáme pěkně do barvy. Výpek zahustíme trochou hladké mouky. Já maso (špičku bez kosti a kůže) zarolovala a převázala provázkem.
  3. Slaninu necháme zvolna roztopit na pánvi, pokud je hodně libová, můžeme přidat trochu sádla.
  4. Vrchní listy z kapusty obereme a odstraníme tvrdé košťály, nakrájíme na tenké nudličky. Zbytek hlávky nahrubo nakrouháme jako zelí. Vše vsypeme do velkého kastrolu, osolíme, opepříme a podlijeme vodou. Dusíme doměkka a dobře mícháme, abychom tu dobrotu hned nepřipálili!, pokličku nepoužíváme (nelibě zavánějící plyny z kapusty tak lépe odejdou).
  5. Pak přidáme prolisovaný česnek, orestovanou slaninu, promícháme a popřípadě dle hustoty zaprášíme trochou hladké mouky. V tom případě ještě asi 10 minutek povaříme.
  6. Lze samozřejmě servírovat s jakoukoli srdci a žaludku milou přílohou, ale správně k tomuto pokrmu patří široké nudle (já dnes použila vřetena) a vše se na talíři hojně přelévá tou úžasnou voňavou šťávou z bůčku.
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář