Pečený bůček na lůžku z voňavé dušené kapusty

Úspěšně pokračuji ve vykrmování a prcek spolupracuje bez námitek. Dneska dokonce přišel škemrat o přídavek. :-) Jako přílohu jsem zvolila těstoviny. Dokonale ladí k tomuto masu s omáčkou. Doporučuji vyzkoušet, hlavně proto, že po obědě už není ani vidu ani slechu :) Autor: Danka

Přidal:, 22.8.2018
Kategorie: Vepřové, Maso, Oběd
Čas přípravy:
Čas vaření:
Recept Pečený bůček na lůžku z voňavé dušené kapusty

Suroviny

Maso:
cca 1-1,5 kgvepřový bok
1/2 kscibule
2 paličkyčesneku
drcený kmín
drcený černý pepř
špetka mleté sladké papriky pro barvu
sůl
Kapusta:
1 ksvelká hlávka kapusty
400 glibovější anglické slaniny (na kostky)
česnek (množství dle chuti, prolisovat)
sůl, mletý černý pepř
hladká mouka na zahuštění

Postup přípravy

  1. Bůček ze všech stran pěkně nasolíme, potřeme česnekem a okořeníme, lehce potřeme mletou paprikou, vložíme do pekáče spolu s cibulí a rozmačkanými stroužky česneku, podlijeme vodou a vložíme zakryté poklicí do vyhřáté trouby. Pečeme na 180 stupňů, občas přelijeme výpekem nebo dle potřeby podlijeme. Dbáme přitom na to, abychom měli opravdu dostatek šťávy, budeme ji potřebovat. Tip: Jahodový džem bez chemie
  2. Když je maso měkké, odklopíme poklici a dopékáme pěkně do barvy. Výpek zahustíme trochou hladké mouky. Já maso (špičku bez kosti a kůže) zarolovala a převázala provázkem.
  3. Slaninu necháme zvolna roztopit na pánvi, pokud je hodně libová, můžeme přidat trochu sádla.
    Tip: Skvělé tvarohové palačinky bez mouky
  4. Vrchní listy z kapusty obereme a odstraníme tvrdé košťály, nakrájíme na tenké nudličky. Zbytek hlávky nahrubo nakrouháme jako zelí. Vše vsypeme do velkého kastrolu, osolíme, opepříme a podlijeme vodou. Dusíme doměkka a dobře mícháme, abychom tu dobrotu hned nepřipálili!, pokličku nepoužíváme (nelibě zavánějící plyny z kapusty tak lépe odejdou).
  5. Pak přidáme prolisovaný česnek, orestovanou slaninu, promícháme a popřípadě dle hustoty zaprášíme trochou hladké mouky. V tom případě ještě asi 10 minutek povaříme.
    Tip: I bez masa dokázaly naše babičky nakrmit rodinu. Sbírka 14 receptů, které mají hodnotu zlata.
  6. Lze samozřejmě servírovat s jakoukoli srdci a žaludku milou přílohou, ale správně k tomuto pokrmu patří široké nudle (já dnes použila vřetena) a vše se na talíři hojně přelévá tou úžasnou voňavou šťávou z bůčku.