NejRecept.cz Sváteční pečení Vánoce Vánoční cukroví Pěnové vlnky s výbornou čokoládovou náplní a těstem, které není potřeba šlehat nad párou.
Pěnové vlnky s výbornou čokoládovou náplní a těstem, které není potřeba šlehat nad párou.
Recept Pěnové vlnky s výbornou čokoládovou náplní a těstem, které není potřeba šlehat nad párou.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Zuzana Karvaiová

Pěnové vlnky jsem dělala po téměř 100 letech. Vyžádal si je bratr, proto jsem nemohla říct ne. Kromě bratra však chutnaly i ostatním členům rodiny, kteří si na talíř nandávali jeden kousek za druhým. Autor: Zuzana Karvaiová

Naďa Černá Naďa Černá    ·   6.12.2024

Pěnové vlnky s výbornou čokoládovou náplní a těstem, které není potřeba šlehat nad párou.

Pěnové vlnky jsem dělala po téměř 100 letech. Vyžádal si je bratr, proto jsem nemohla říct ne. Kromě bratra však chutnaly i ostatním členům rodiny, kteří si na talíř nandávali jeden kousek za druhým. Autor: Zuzana Karvaiová

40 min
Čas přípravy
90 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

5 ks
bílky
300 g
krystalový cukr

Náplň:

5 ks
žloutky
5 lžiček
mléko
podle potřeby
kakao
200 g
máslo
100 g
moučkový cukr
Postup receptu
Vytisknout
40 min
Čas přípravy
90 min
Čas vaření

Většina receptů na pěnové vlnky nebo rohlíčky vyžaduje šlehání bílků nad párou. Tyto jsou však odlišné v tom, že to dělat nemusíte. Celý proces přípravy je proto mnohem jednodušší.

  1. Bílky dáme s cukrem nad páru. Nešleháme je, jen při teplotě okolo 75 °C necháme rozpustit cukr.
  2. Když se cukr rozpustí, směs dáme do kuchyňského robota, kde ji šleháme. Já jsem šlehala přibližně 12 minut.
  3. Hotové těsto dáme do cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou a na plech vyložený pečicím papírem tvoříme vlnky. Ty sušíme nejprve při teplotě 100 °C, kterou následně snížíme na 80 °C a sušíme přibližně 1,5 hodiny.
  4. Na náplň vyšleháme žloutky s cukrem nad párou. Směs následně sundáme z vodní lázně, přidáme mléko, kakao (v původním receptu bylo 5 lžiček, já jsem přidala o dost více, aby byla hmota hustší) a změklé máslo a směs důkladně vyšleháme.
  5. Připravenou náplň dáme do cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou a plníme upečené vlnky, které následně slepujeme.

Dezert dáme na několik hodin do ledničky, kde ztuhne, a poté podáváme. Mně z jedné dávky vyšlo 35 slepených vlnek, ale jejich počet se liší podle toho, jak velké je uděláte. Pěnový základ si můžete připravit i předem. Tím, že je suchý, vydrží klidně i týden.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář