Pěnový švestkový koláč bez tvarohu a zakysané smetany

Nepotřebujete ani tvaroh, ani zakysanou smetanu a i tak upečete fantastický jemný a chutný koláček k nedělní kávičce. Jde o tradiční recept. Autor: Triniti

Přidal:, 23.8.2019
Kategorie: Koláče, Dezerty, Moučníky
Čas přípravy:
Čas vaření:
Recept Pěnový švestkový koláč bez tvarohu a zakysané smetany

Suroviny

Těsto:
250 gmáslo
6 PLmoučkový cukr
1 PLvanilkový cukr
4 ksžloutky
1 lžičkaprášku do pečiva
2 hrnkyhladká mouka (250 ml)
Pěna:
4 ksbílky
špetkasůl
2 PLbramborový škrob
1 hrnekmoučkový cukr
Dále:
švestky

Postup přípravy

  1. Máslo utřeme s cukrem a vanilkou do pěny, přidáme žloutky, mouku smíchanou s práškem do pečiva a vypracujeme kuličku těsta, kterou odložíme na půl hodinu do chladničky.Tip: Hrnkový chléb téměř bez práce
  2. Bílky vyšleháme se špetkou soli do pěny, postupně přidáváme cukr a šleháme, dokud nedostaneme hustou lesklou pěnu a na závěr už jen vařečkou zamícháme prosátý škrob.
  3. Odleželé těsto rozdělíme na polovinu. Jednu část uložíme na dno plechu, kde jsme umístili i pečící papír, navrstvíme na čtvrtky nakrájené švestky a rozetřeme sníh. Na vrch nastrouháme (na hrubém struhadle) druhou část těsta a dáme péct. Pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 180 st. asi 35 minut.Tip: Jahodový džem bez chemie