NejRecept.cz Těsta Kynuté Perfektní šlehačkové koblihy nadýchané jako obláček.
Perfektní šlehačkové koblihy nadýchané jako obláček.
Recept Perfektní šlehačkové koblihy nadýchané jako obláček.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se

Koblihy se u nás dělají pravidelně. A to zejména v době masopustu nebo těsně po něm. S těstem velmi ráda experimentuji. Vždy se snažím najít ten nejlepší poměr surovin, aby bylo jemné a chutné. Myslím, že tentokrát se mi to i povedlo. Koblihy byly nadýchané jako obláček a neskutečně dobré.

siky.silvia siky.silvia    ·   12.3.2025

Perfektní šlehačkové koblihy nadýchané jako obláček.

Koblihy se u nás dělají pravidelně. A to zejména v době masopustu nebo těsně po něm. S těstem velmi ráda experimentuji. Vždy se snažím najít ten nejlepší poměr surovin, aby bylo jemné a chutné. Myslím, že tentokrát se mi to i povedlo. Koblihy byly nadýchané jako obláček a neskutečně dobré.

40 min
Čas přípravy
20 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

500 g
polohrubá mouka
21 g
čerstvé droždí
300 ml
vlažné mléko
125 ml
smetana ke šlehání (33 %)
1/2 lžičky
sůl
1 lžíce
krystalový cukr
2 ks
žloutek
0,25 dcl
rum

Dále:

podle potřeby
olej
podle chuti
džem
Postup receptu
Vytisknout
40 min
Čas přípravy
20 min
Čas vaření

Koblihy jsou klasikou, která je ideální k obědu, večeři nebo jako něco sladkého během dne. Já je nejraději plním domácím džemem. Tentokrát jsem zvolila ostružinový a meruňkový, který jsem připravila podle tohoto receptu.

  1. Mléko ohřejeme, přidáme do něj cukr, rozdrobíme droždí a počkáme, dokud nevznikne kvásek.
  2. Všechny další ingredience dáme do mísy, přidáme kvásek a vypracujeme pevné těsto, které zakryjeme čistou utěrkou a necháme alespoň hodinu kynout.
  3. Těsto pomocí válečku vyválíme na tloušťku přibližně 0,5 cm a začneme z něj vykrajovat kolečka – použít na to můžeme sklenici nebo vykrajovátko.
  4. Takto vykrojené koblihy necháme ještě pár minut dokynout, uděláme do nich důlek a následně je smažíme v rozpáleném oleji.
  5. Hotové koblihy poklademe na tác nebo do plechu, který jsme vyložili kuchyňskými utěrkami, posypeme moučkovým cukrem a naplníme džemem.

Šlehačkové koblihy jsou nadýchané, jemné a neskutečně dobré. Pokud by se vám však náhodou nechtělo čekat na vykynutí těsta, můžete vyzkoušet tento recept na koblihy bez kynutí, do kterých se přidává kefír.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář