NejRecept.cz Dezerty Rolády Sladké rolády Perfektní vánoční roláda s čokoládou a višněmi.
Perfektní vánoční roláda s čokoládou a višněmi.
Recept Perfektní vánoční roláda s čokoládou a višněmi.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se

Máte rádi krémové vánoční dezerty? V tom případě bude pro vás tato roláda s čokoládou a višněmi jako stvořená. Sladkou tvarohovou náplň doplňuje mírně kyselé ovoce, díky čemuž není výsledná chuť mdlá ani nudná. Právě naopak. Koláč vám bude tak chutnat, že ho budete připravovat i běžně během roku.

Sophie Mayer Sophie Mayer    ·   27.10.2024

Perfektní vánoční roláda s čokoládou a višněmi.

Máte rádi krémové vánoční dezerty? V tom případě bude pro vás tato roláda s čokoládou a višněmi jako stvořená. Sladkou tvarohovou náplň doplňuje mírně kyselé ovoce, díky čemuž není výsledná chuť mdlá ani nudná. Právě naopak. Koláč vám bude tak chutnat, že ho budete připravovat i běžně během roku.

50 min
Čas přípravy
10 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto

60 g
hladká mouka
20 g
kakao
3 ks
vejce
špetka
sůl
70 g
krupicový cukr
10 g
vanilkový cukr

Tvarohová náplň

350 g
tučný tvaroh
100 g
máslo
50 g
moučkový cukr
10 g
vanilkový cukr
150 g
kompotované višně
100 g
šťáva z višní

Na vrch

80 g
tmavá čokoláda (54 – 56 % kakaa)
80 g
máslo
50 g
tvarohová náplň (připravená v receptu)
Postup receptu
Vytisknout
50 min
Čas přípravy
10 min
Čas vaření

Čokoládová roláda s tvarohovo-višňovou náplní je jako stvořená pro vánoční období. Krásně doplní slavnostní stůl a pohladí chuťové pohárky.

  1. Do mísy nasypeme hladkou mouku, kakao a ingredience důkladně promícháme.
  2. Do druhé mísy rozklepneme vejce, přidáme špetku soli, krupicový a vanilkový cukr a vyšleháme ručním mixérem. Mixujeme přibližně 10 minut, dokud směs nezíská troj až čtyřnásobný objem.
  3. Do vaječné směsi prosejeme mouku smíchanou s kakaem a vše ručně promícháme. Mouku přidáváme postupně, aby se nám do vajec lépe zapracovala.
  4. Těsto vylijeme a rozetřeme na plech o rozměrech 27 x 36 cm, který jsme vyložili pečicím papírem. Pečeme v troubě předehřáté na 190 °C přibližně 10 minut. Po upečení necháme vychladnout.
  5. Na náplň vyšleháme pomocí mixéru tvaroh, změklé máslo nakrájené na kostky a moučkový a vanilkový cukr. Z hotové náplně si odložíme přibližně 50 g, které dáme do ledničky.
  6. Vychladlé těsto položíme na pracovní desku, na kterou jsme rozložili čistý pečicí papír, a odkrojíme z něj nerovnoměrné okraje. Višně scedíme a jejich šťávou potřeme těsto. Na potírání budeme potřebovat 80 až 100 g šťávy.
  7. Na korpus rovnoměrně rozetřeme tvarohovou náplň a navrch rozložíme kompotované višně. Následně začneme roládu opatrně rolovat, přičemž si pomáháme pečicím papírem. Zarolovanou roládu pak do papíru zabalíme a na 3 až 4 hodiny ji vložíme do ledničky.
  8. V misce rozpustíme čokoládu a necháme ji vychladnout. Do druhé mísy dáme máslo nakrájené na kostky, které vyšleháme pomocí mixéru.
  9. Do vyšlehaného másla přidáme rozpuštěnou čokoládu, 50 g náplně, kterou jsme odložili do ledničky, a znovu vyšleháme. Hotovým krémem potřeme roládu a máme hotovo.

Způsob, jakým roládu ozdobíte, je čistě na vás. Já jsem ji posypala čokoládovými hoblinami a navrch položila pár višní, které mi zůstaly z pečení.

Video recept:

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář