Pikantní rajčatovo-papriková omáčka ,,ADŽIKA,,

Přidal: Danula Vašíčková, 16.8.2018
Kategorie: Nakladaná a sušená rajčata, Rajčata, Zavařeniny, Omáčky
Nahraj fotku a pochlub se
A protože skleník produkuje nadměrné množství plodů, které nejsme schopni zpracovávat v syrovém stavu, mám dostatek surovin pro přípravu velmi chutné ukrajinské omáčky jak se říká "za hubičku". Díky své kamarádce z Ukrajiny jsem získala recept na super zeleninovou omáčku. :-) Donedávna jsem znala pojem "adžika" jen jako sypkou kořenící směs, která mě osobně svou chutí ani vůni moc neuchvátila. Ale v oblasti Zakarpatí se téměř v každé chalupě vaří pikantní zeleninová omáčka stejného jména a ta mě doslova okouzlila. Používá se k pečeným masům, ale stejně dobře dochutí různé zeleninové pokrmy. Autor: Danka
Nahraj fotku a pochlub se
Přidal: Danula Vašíčková, 16.8.2018
Kategorie: Nakladaná a sušená rajčata, Rajčata, Zavařeniny, Omáčky
SUROVINY
- 3kg vyzrálých rajčat (vykrojit tvrdé "pupíky" od stopek), 2kg červené papriky (lze použít i jiné, ale omáčka bude potom trochu mdlejší barvy, vykrojit stopky a jádřince se semeny), 2-4 feferonky (tady pozor!!!, některé pálí jako čert a výsledný produkt by se mohl samovolně vznítit
, opět vykrojit jádřince), 5 stroužků česneku, 300ml oleje, 200ml octa, 200g krystalu, 50g soli, 5 bobkových listů.
- Rajčata, papriky, feferony a česnek pomeleme na masovém mlýnku a dáme na 2-3 hodinky vařit.
- Nezakrýváme poklicí (potřebujeme, aby se tekutina pozvolna odpařovala a omáčka se tak redukovala), občas promícháme.
- Poté přidáme olej, ocet, cukr, sůl a bobkový list a vaříme další hodinu, opět bez poklice a mícháme.
- Hotové ještě horké plníme do sklenic, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru.