Pikantní rajčatovo-papriková omáčka ,,ADŽIKA,,

Recept Pikantní rajčatovo-papriková omáčka ,,ADŽIKA,,
FOTO OD VÁS
Vyzkoušel/a si recept?
Nahraj fotku a pochlub se
PŘIDAT FOTKU

A protože skleník produkuje nadměrné množství plodů, které nejsme schopni zpracovávat v syrovém stavu, mám dostatek surovin pro přípravu velmi chutné ukrajinské omáčky jak se říká "za hubičku". Díky své kamarádce z Ukrajiny jsem získala recept na super zeleninovou omáčku. :-) Donedávna jsem znala pojem "adžika" jen jako sypkou kořenící směs, která mě osobně svou chutí ani vůni moc neuchvátila. Ale v oblasti Zakarpatí se téměř v každé chalupě vaří pikantní zeleninová omáčka stejného jména a ta mě doslova okouzlila. Používá se k pečeným masům, ale stejně dobře dochutí různé zeleninové pokrmy. Autor: Danka

FOTO OD VÁS
Vyzkoušel/a si recept?
Nahraj fotku a pochlub se
PŘIDAT FOTKU
Čas přípravy:

SUROVINY

3 kgvyzrálých rajčat
2 kgčervené papriky
2-4 ksfeferonky
5 stroužkůčesneku
300 mloleje
200 mlocta
200 gkrystalu
50 gsoli
5 ksbobkových listů

POSTUP PŘÍPRAVY

TISKULOŽIT
  1. 3kg vyzrálých rajčat (vykrojit tvrdé "pupíky" od stopek), 2kg červené papriky (lze použít i jiné, ale omáčka bude potom trochu mdlejší barvy, vykrojit stopky a jádřince se semeny), 2-4 feferonky (tady pozor!!!, některé pálí jako čert a výsledný produkt by se mohl samovolně vznítit , krok 1 , opět vykrojit jádřince), 5 stroužků česneku, 300ml oleje, 200ml octa, 200g krystalu, 50g soli, 5 bobkových listů.
  2. Rajčata, papriky, feferony a česnek pomeleme na masovém mlýnku a dáme na 2-3 hodinky vařit.
  3. Nezakrýváme poklicí (potřebujeme, aby se tekutina pozvolna odpařovala a omáčka se tak redukovala), občas promícháme.
  4. Poté přidáme olej, ocet, cukr, sůl a bobkový list a vaříme další hodinu, opět bez poklice a mícháme.
  5. Hotové ještě horké plníme do sklenic, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru.
PODĚLTE SE O RECEPT S OSTATNÍMI
INSPIRACE NA KAŽDÝ DEN
KOMENTÁŘE K RECEPTU
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit