NejRecept.cz Polévky Zelňačka Pikantní zelňačka s houbami a smetanou.
Pikantní zelňačka s houbami a smetanou.
Recept Pikantní zelňačka s houbami a smetanou.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Ivana Reisingerová

Zelňačka se mnohým spojuje se zimou a vánočními svátky. Připravit si ji však můžete kdykoliv. Vhodná je například během sychravého podzimu, kdy vás dokonale zahřeje. Můj recept na zelňačku obsahuje také chilli, proto je určený zejména pro milovníky pikantních jídel. Autor: Ivana Reisingerová

Naďa Černá Naďa Černá    ·   22.10.2024

Pikantní zelňačka s houbami a smetanou.

Zelňačka se mnohým spojuje se zimou a vánočními svátky. Připravit si ji však můžete kdykoliv. Vhodná je například během sychravého podzimu, kdy vás dokonale zahřeje. Můj recept na zelňačku obsahuje také chilli, proto je určený zejména pro milovníky pikantních jídel. Autor: Ivana Reisingerová

15 min
Čas přípravy
40 min
Čas vaření
Suroviny
30 g
sádlo
1 ks
cibule
1 lžíce
mletá paprika
1 a 1/2 lžíce
hladká mouka
podle potřeby
vývar
2 hrsti
sušené houby
400 g
kysané zelí
podle chuti
sůl
podle chuti
mletý pepř
podle chuti
chilli
600 g
brambory
2 dcl
smetana
Postup receptu
Vytisknout
15 min
Čas přípravy
40 min
Čas vaření

Zelňačka je sytá polévka, která je jako stvořená na oběd i večeři. Připravit si ji můžete na různé způsoby. Někteří do ní přidávají maso, jiní zase sušené nebo čerstvé houby. Její chuť následně mohou podpořit různé druhy koření. U nás doma milujeme chilli.

  1. Na sádle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli. Když začne hnědnout, přidáme mletou papriku a hladkou mouku, dobře promícháme a zalijeme vývarem.
  2. Sušené houby namočíme alespoň na 30 minut, aby změkly. Poté je přidáme do polévky i s vodou, ve které byly namočené.
  3. Nakonec do směsi přidáme ještě kysané zelí, osolíme, opepříme, přidáme chilli a vaříme alespoň půl hodiny.
  4. Po půlhodině dáme do polévky uvařené brambory, 2 dcl smetany a necháme pár minut povařit.

Zelňačku podáváme samostatně nebo s čerstvým chlebem. Před servírováním ji můžeme ozdobit lžičkou kysané smetany.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář