NejRecept.cz Sváteční pečení Vánoce Vánoční cukroví Pistáciové stromky a hvězdičky provoní celý dům. Díky pistáciovému krému jsou neodolatelné.
Pistáciové stromky a hvězdičky provoní celý dům. Díky pistáciovému krému jsou neodolatelné.
Recept Pistáciové stromky a hvězdičky provoní celý dům. Díky pistáciovému krému jsou neodolatelné.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Margita Markovičová

Poslední dobou máme u nás doma moc rádi pistácie, což je také důvod, proč se je snažím pravidelně zakomponovat do různých receptů včetně vánočního cukroví. Tentoraz jsem připravila tyto pistáciové stromky a hvězdičky s výborným pistáciovým krémem, které měly velký úspěch. Autor: Margita Markovičová

Naďa Černá Naďa Černá    ·   7.10.2025

Pistáciové stromky a hvězdičky provoní celý dům. Díky pistáciovému krému jsou neodolatelné.

Poslední dobou máme u nás doma moc rádi pistácie, což je také důvod, proč se je snažím pravidelně zakomponovat do různých receptů včetně vánočního cukroví. Tentoraz jsem připravila tyto pistáciové stromky a hvězdičky s výborným pistáciovým krémem, které měly velký úspěch. Autor: Margita Markovičová

40 min
Čas přípravy
8 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

200 g
hladká mouka
3 bal.
pistáciový pudink (prášek)
125 g
máslo
125 g
moučkový cukr
1 ks
vejce
trochu
zelené potravinářské barvivo

Pistáciová pasta:

200 g
nesolené pistácie
150 g
bílá čokoláda
100 ml
kondenzované mléko
2 lžíce
olej
1 lžička
vanilkový extrakt
špetka
sůl
250 g
máslo
3 lžíce
moučkový cukr

Dále:

podle potřeby
pistáciová poleva
Postup receptu
Vytisknout
40 min
Čas přípravy
8 min
Čas vaření

Pistáciový krém je skvělý, ale klidně ho můžete nahradit jakýmkoli jiným. Vhodná je i ořechová náplň nebo sladkokyselý džem (například tento rybízový).

  1. Z ingrediencí na těsto vypracujeme pevné těsto, které rozválíme a vykrajujeme z něj stromky a hvězdičky.
  2. Vykrojené tvary poklademe na plech vyložený pečicím papírem a pečeme při teplotě 180 stupňů přibližně 8 minut.
  3. Pistáciová pasta: Pistácie krátce povaříme, osušíme a rozmixujeme. Přidáme k nim rozpuštěnou čokoládu, kondenzované mléko, olej, vanilkový extrakt a sůl.
  4. Změklé máslo vyšleháme s moučkovým cukrem do pěny a přidáme pistáciovou pastu.
  5. Stromky a hvězdičky spojíme pomocí pasty, namočíme do pistáciové polevy (kupovala jsem ji hotovou) a dozdobíme podle fantazie.

Stromky a hvězdičky si můžete klidně připravit i několik týdnů dopředu a následně je naplnit těsně před Štědrým dnem. Aby vám vydržely co nejdéle, skladujte je na suchém, tmavém a chladném místě.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář