Pivní gulášek z pomaláčku a cuketové bramboráčky

Znáte tu pranostiku, že na jaře si skřívánek musí vrznout, i kdyby měl zmrznout? Já to mám tak nějak podobně s vařením. A na ročním období ani tak moc nezáleží. Neee, nehrabe mi, všechno vysvětlím... Kvůli technické závadě jsem ode dneška na pár dní v kuchyni bez vody. Takže normální člověk by se na to "vyprd" a ohřál si párek. Magor jako já se tím nenechá vyvést z míry a radši nosí špinavé nádobí přes půlku bytu do prádelny. "To bych ti asi musel vypojit i proud, abys dala pokoj, viď", utahuje si ze mě náš tatínek. Ale chutnalo mu. Autor: Danka

Přidal:, 14.5.2019
Kategorie: Hovězí, Maso, Oběd
Čas přípravy:
Čas vaření:
Recept Pivní gulášek z pomaláčku a cuketové bramboráčky

Suroviny

Guláš:
cca 1 kghovězího masa (měla jsem nožinu z mladého býčka, na velké kostky)
troškuhladká mouka
dle potřebyolej
2 ksvětší cibule
4 stroužkyčesneku
1 lžícemleté sladké papriky
2 lžícerajčatového protlaku
300 mlsvětlého piva (dala jsem plzeňskou dvanáctku)
hovězí vývar
sůl, mletý černý pepř
4 chilli papričky (nadrobno)
2 lžíce sušené majoránky
Cuketové bramboráčky:
1 ksvětší mladá cuketka (cca 350g)
400 gbrambor
3 stroužkyčesneku
1 lžičkasoli
1/2 lžičkymletého černého pepře
1 lžičkadrceného kmínu
2 lžícesušené majoránky
2 ksvejce
180 gpolohrubé mouky
50 guzené slaniny (na kostičky, nemusí být)

Postup přípravy

  1. Maso obalíme v hladké mouce, zprudka po částech orestujeme na oleji a vložíme do "pomaláčku". Do výpeku poté vsypeme cibuli a restujeme pěkně do hněda, přisypeme mletou papriku, přidáme protlak, oboje zarestujeme, zalijeme trochou vývaru a necháme chvilku "odvařit".Tip: I bez masa dokázaly naše babičky nakrmit rodinu. Sbírka 14 receptů, které mají hodnotu zlata.
  2. Vše vlijeme do hrnce na maso, přidáme česnek, chilli papričky, sůl a mletý pepř, přilijeme pivo a dolijeme vývarem, aby bylo maso ponořené.
  3. Uzavřeme a vaříme doměkka cca 3 hodinky na vyšší stupeň.Tip: Hrnkový chléb téměř bez práce
  4. Pak vsypeme majoránku, dochutíme solí a pepřem, případně můžeme zahustit "záklechtkou".
  5. Bramboráčky:
    Do mísy nastrouháme na jemném struhadle česnek a poté i brambory, přidáme nahrubo nastrouhanou cuketu (mladou neloupu, strouhám i se slupkou a tekutinu neslévám). přidáme sůl, koření a vejce, promícháme a zahustíme moukou. Na pánvi smažíme menší placičky z obou stran dozlatova a hotové ukládáme na papírovou utěrku, aby nám odsála přebytečný tuk. Smažím na sádle, bramboráčky pak krásně voní.Tip: Jahodový džem bez chemie