NejRecept.cz Část dne Oběd Poctivá koprová omáčka
Poctivá koprová omáčka
Recept Poctivá koprová omáčka
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: michaela.r

Pokud patříte mezi milovníky koprovky, či jí třeba chcete dát šanci, čeká vás zde recept, dle kterého si omáčku můžete připravit. Vlastně nejde o nic složitého, potřebovat budete jen trochu času a ty správné ingredience.

michaela.r    ·   18.2.2023

Poctivá koprová omáčka

Pokud patříte mezi milovníky koprovky, či jí třeba chcete dát šanci, čeká vás zde recept, dle kterého si omáčku můžete připravit. Vlastně nejde o nic složitého, potřebovat budete jen trochu času a ty správné ingredience.

35 min
Čas přípravy
35 min
Čas vaření
Sdílet na Facebooku
Suroviny
550 ml
vývar,
200 ml
smetana (33 % tuku),
60 ml
ocet,
20 g
hladká mouka,
20 g
máslo,
podle chuti
kopr
1-2 lžičky
cukr
podle chuti
sůl
Postup receptu
Vytisknout
35 min
Čas přípravy
35 min
Čas vaření
  1. Prvním krokem je příprava jíšky. Na pánvi rozpusťte máslo a nechte ho zpěnit. Přisypte mouku a míchejte, zhruba půl minuty. Poté přidávejte vývar – po částech. Nejprve přilijte zhruba jednu třetinu a dobře rozmíchejte, aby nevznikly hrudky. Proces opakujte, nechte chvilku probublat a poté přilijte zbytek vývaru a promíchejte.
  2. Vzniklou omáčku nechte vařit zhruba dvacet minut. Je dobré ji občas promíchat, aby se mouka nepřichytila. V mezičase si připravte ocet. Potřebovat budete malý kastrůlek, ve kterém ocet přivedete k varu. Využijte digestoř či hodně větrejte – výpary z octu jsou velmi nepříjemné. Nicméně díky varu je odstraníte a do omáčky tak dostanete jen tu nejlepší chuť. Ocet by se měl svařit zhruba na třetinu až čtvrtinu původního množství.
  3. Do bublající omáčky přilijte smetanu, promíchejte a nechte přejít varem. Přidejte ocet, cukr podle chuti a sůl. Zamíchejte a můžete ochutnat. Poté dle potřeby dochuťte.
  4. Na závěr přidejte nasekanou koprovou nať. Podávat můžete s vařeným hovězím masem či vajíčky.

U koprovky je oblíbenou kombinací maso a knedlíky, v odlehčené variantě pak vajíčka a brambory. Kombinovat však můžete dle svých chutí. Základní recept na omáčku zůstává vždy stejný, je přitom jednoduchý a chutný.

Sdílet na Facebooku
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář

Objevte nové recepty