NejRecept.cz Dezerty Moučníky Poctivé vanilkové Eclair
Poctivé vanilkové Eclair
Recept Poctivé vanilkové Eclair
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Coolinarika

Poctivé vanilkové Eclair z odpalovaného těsta. Bohatý krém a křehké těsto.

NejLucka NejLucka    ·   1.2.2016

Poctivé vanilkové Eclair

Poctivé vanilkové Eclair z odpalovaného těsta. Bohatý krém a křehké těsto.

Suroviny

Základ:

100 g
máslo
125 g
hladká mouka
125 g
moučkový cukr
1 lžička
vanilková esence

Základní těsto:

120 g
hladká měkka
100 ml
mléko
100 ml
voda
1 Lžíce
kr. cukr
špetka
sůl
80 g
máslo
4 ks
vejce

Krém:

400 ml
mléko
4 ks
žloutky
80 g
kr. cukr
30 g
kukuřičný škrob
vanilková esence podle chuti
50 g
máslo
200 ml
smetana ke šlehání
Postup receptu
Vytisknout
  1. Studené máslo nastrouháme na hrubém struhadle a smícháme s moukou, cukrem a vanilkou. Zpracujeme hladkou kuličku, kterou odložíme na 1 hodinu do chladničky.
  2. Do hrnce nalijeme mléko, vodu, rozpuštěné máslo a ohřejeme. Když voda vře, přidáme mouku smíchanou se solí a cukrem a za stálého míchání zpracujeme hmotu, která se nelepí na dno, ani na stěny hrnce a odstavíme. Necháme mírně vychladnout.
  3. Těsto přendáme do misky a přidáváme jedno vajíčko po druhém a dřevěnou vařečkou důkladně za každým vajíčkem utřeme. Dostaneme lesklé a pružné, hladké těsto, které dáme do cukrářského sáčku a na papírem vyložený plech stříkáme "tyčinky" o délce cca 8 cm.
  4. Vrch "tyčinek" jemně posypeme základem (zpracujeme všechny suroviny do sypké směsi - drobenku) a dáme je péct do předem vyhřáté trouby na teplotě 180 stupňů cca 10 minut. Pak dvířka na troubě pootevřeme a dopečeme 20 minut (dveře otevřeme jen malinko cca 3 mm, můžete podepřít dřevěnou vařečkou). Následně Eclair vyjmeme a necháme vychladnout.
  5. Krém:
    Do mléka přidáme žloutky, cukr a kukuřičný škrob a uvaříme hustý pudink bez hrudek. Pudink necháme mírně vychladnout a přidáme 50 g másla. Mícháním rozpustíme. Smetanu vyšleháme do tuhé šlehačky a opatrně, pouze vařečkou ji přimícháme k pudinku.
  6. Eclair plníme tak, že cukrářským sáčkem s malou špičkou z boku (přes malou dírku) precizně tlačíme krém. Vrch posypeme moučkovým cukrem a podáváme.

Zdroj: Coolinarika

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář