Poctivé vanilkové Eclair
Poctivé vanilkové Eclair z odpalovaného těsta. Bohatý krém a křehké těsto.
FOTO OD VÁS
Vyzkoušel/a si recept?
Nahraj fotku a pochlub se
PŘIDAT FOTKUNahraj fotku a pochlub se
SUROVINY
Základ:
100 gmáslo
125 ghladká mouka
125 gmoučkový cukr
1 lžičkavanilková esence
Základní těsto:
120 ghladká měkka
100 mlmléko
100 mlvoda
1 Lžícekr. cukr
špetkasůl
80 gmáslo
4 ksvejce
Krém:
400 mlmléko
4 ksžloutky
80 gkr. cukr
30 gkukuřičný škrob
vanilková esence podle chuti
50 gmáslo
200 mlsmetana ke šlehání
- Studené máslo nastrouháme na hrubém struhadle a smícháme s moukou, cukrem a vanilkou. Zpracujeme hladkou kuličku, kterou odložíme na 1 hodinu do chladničky.
- Do hrnce nalijeme mléko, vodu, rozpuštěné máslo a ohřejeme. Když voda vře, přidáme mouku smíchanou se solí a cukrem a za stálého míchání zpracujeme hmotu, která se nelepí na dno, ani na stěny hrnce a odstavíme. Necháme mírně vychladnout.
- Těsto přendáme do misky a přidáváme jedno vajíčko po druhém a dřevěnou vařečkou důkladně za každým vajíčkem utřeme. Dostaneme lesklé a pružné, hladké těsto, které dáme do cukrářského sáčku a na papírem vyložený plech stříkáme "tyčinky" o délce cca 8 cm.
- Vrch "tyčinek" jemně posypeme základem (zpracujeme všechny suroviny do sypké směsi - drobenku) a dáme je péct do předem vyhřáté trouby na teplotě 180 stupňů cca 10 minut. Pak dvířka na troubě pootevřeme a dopečeme 20 minut (dveře otevřeme jen malinko cca 3 mm, můžete podepřít dřevěnou vařečkou). Následně Eclair vyjmeme a necháme vychladnout.
- Krém:
Do mléka přidáme žloutky, cukr a kukuřičný škrob a uvaříme hustý pudink bez hrudek. Pudink necháme mírně vychladnout a přidáme 50 g másla. Mícháním rozpustíme. Smetanu vyšleháme do tuhé šlehačky a opatrně, pouze vařečkou ji přimícháme k pudinku. - Eclair plníme tak, že cukrářským sáčkem s malou špičkou z boku (přes malou dírku) precizně tlačíme krém. Vrch posypeme moučkovým cukrem a podáváme.
Zdroj: Coolinarika
KOMENTÁŘE K RECEPTU