NejRecept.cz Pečivo Veky a bagety Poctivý domácí toast, který je nadýchaný a měkký jako obláček.
Poctivý domácí toast, který je nadýchaný a měkký jako obláček.
Recept Poctivý domácí toast, který je nadýchaný a měkký jako obláček.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se

Toast je univerzální druh pečiva, které můžete použít k přípravě snídaně, svačiny nebo slavnostního občerstvení. Pokud si ho nechcete kupovat, můžete si ho upéct sami doma. Já jsem ho zkoušela podle tohoto receptu a výsledek byl více než vynikající.

Ivana Reisingerová Ivana Reisingerová    ·   26.9.2024

Poctivý domácí toast, který je nadýchaný a měkký jako obláček.

Toast je univerzální druh pečiva, které můžete použít k přípravě snídaně, svačiny nebo slavnostního občerstvení. Pokud si ho nechcete kupovat, můžete si ho upéct sami doma. Já jsem ho zkoušela podle tohoto receptu a výsledek byl více než vynikající.

25 min
Čas přípravy
50 min
Čas vaření
Suroviny
400 g
hladká mouka
8 g
sůl
100 ml
mléko
140 ml
voda
15 g
droždí
2 ks
žloutek
40 g
máslo
1 lžička
cukr
Postup receptu
Vytisknout
25 min
Čas přípravy
50 min
Čas vaření

Čerstvý toast krásně voní a je dokonale nadýchaný. Obvykle ho používám k přípravě obložených chlebíčků, ale je skvělý i během běžných dnů, například jako příloha k masu. Velkou výhodou tohoto receptu je, že pečivo zůstane měkké hned několik dní. Můžete si tedy najednou upéct dva nebo tři bochníky.

  1. Do vlažného mléka dáme cukr, droždí a necháme vzejít kvásek.
  2. Do mísy dáme mouku smíchanou se solí. Poté přidáme vodu, žloutky, hotový kvásek a začneme zpracovávat těsto, do kterého na konci přidáme změklé máslo.
  3. Těsto zakryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě kynout.
  4. Když těsto zdvojnásobí svůj objem, přeložíme ho na pomoučený vál, kde ho ručně roztáhneme na obdélník. Ten přeložíme na třetiny a postup zopakujeme.
  5. Těsto rozválíme na obdélník. Jeho šířka by měla odpovídat vaší formě. Následně ho zarolujeme do rolády, vložíme do formy 30 x 13 x 12 cm, kterou jsme vymazali máslem, zakryjeme čistou utěrkou a necháme vykynout.
  6. Připravený toast potřeme osolenou vodou a pečeme v troubě na 180 °C přibližně 40 až 50 minut. Po upečení necháme vychladnout a poté vyklopíme z formy.
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář