Poctivý podzimní štrúdl naší babičky

Pokud štrúdl, tak jedině z domácího poctivě připraveného těsta. Žádné kupované listové, i když je pravda, že z kupovaného připravíte koláček za maximálně půl hodinu, ale poctivé domácí těsto, které dovolím si říct, nemá konkurenci. Autor: Marta

Přidal:, 2.10.2019
Kategorie: Štrůdly a záviny, Dezerty, Moučníky, Podle ovoce, Jablka
Čas přípravy:
Čas vaření:
Recept Poctivý podzimní štrúdl naší babičky

Suroviny

Těsto:
200 gpolohrubá mouka
400 ghladká mouka
1 ksvejce
špetkasůl
1 PLvepřové sádlo
400 mlvoda
Náplň:
5 ksvětší jablko
1 bal.skořicový cukr
podle chutimandlové lupínky
podle chutirozinky
podle chutikokos
Dále:
máslo
moučkový cukr

Postup přípravy

  1. Z těsta vypracujeme hladkou kuličku, kterou zabalíme do fólie a odložíme nejméně na hodinu do chladničky. Zatímco těsto odpočívá, připravíme si náplň.Tip: Jahodový džem bez chemie
  2. Jablka nastrouháme nebo nakrájíme na tenké plátky, přidáme cukr, rozinky, kokos, mandlové lupínky a promícháme. Připravujeme vždy náplň, která není velmi mokrá, aby těsto nepremočila.
  3. Potom rozprostřete na stůl čistý ubrus, poprášíte moukou. Těsto jemně válečkem rozválíme a potom pomocí vrchní strany ruky (ne dlaně) vytahujeme do všech stran. Vynikající pomůcka je, když si ruce potřete olejem. Těsto se tak bude krásně natahovat.Tip: I bez masa dokázaly naše babičky nakrmit rodinu. Sbírka 14 receptů, které mají hodnotu zlata.
  4. Když máme těsto natažené z každé strany, potřeme povrch rozpuštěným máslem a navrstvíme náplň. Srolujeme pomocí ubrusu a konce slepíme, aby náplň nevytekla.
  5. Přendáme na papírem vyložený plech, potřeme vajíčkem a upečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 180 stupňů po dobu půl hodiny.Tip: Skvělé tvarohové palačinky bez mouky
  6. Upečený závin potřeme máslem a posypame cukrem.