NejRecept.cz Dezerty Štrůdly a záviny Poctivý podzimní štrúdl naší babičky
Poctivý podzimní štrúdl naší babičky
Recept Poctivý podzimní štrúdl naší babičky
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Marta Mlyn    ·   2.10.2019

Poctivý podzimní štrúdl naší babičky

Pokud štrúdl, tak jedině z domácího poctivě připraveného těsta. Žádné kupované listové, i když je pravda, že z kupovaného připravíte koláček za maximálně půl hodinu, ale poctivé domácí těsto, které dovolím si říct, nemá konkurenci. Autor: Marta

45 min
Čas přípravy
30 min
Čas vaření
Sdílet na Facebooku
Suroviny

Těsto:

200 g
polohrubá mouka
400 g
hladká mouka
1 ks
vejce
špetka
sůl
1 PL
vepřové sádlo
400 ml
voda

Náplň:

5 ks
větší jablko
1 bal.
skořicový cukr
podle chuti
mandlové lupínky
podle chuti
rozinky
podle chuti
kokos

Dále:

máslo
moučkový cukr
Postup receptu
Vytisknout
  1. Z těsta vypracujeme hladkou kuličku, kterou zabalíme do fólie a odložíme nejméně na hodinu do chladničky. Zatímco těsto odpočívá, připravíme si náplň.
  2. Jablka nastrouháme nebo nakrájíme na tenké plátky, přidáme cukr, rozinky, kokos, mandlové lupínky a promícháme. Připravujeme vždy náplň, která není velmi mokrá, aby těsto nepremočila.
  3. Potom rozprostřete na stůl čistý ubrus, poprášíte moukou. Těsto jemně válečkem rozválíme a potom pomocí vrchní strany ruky (ne dlaně) vytahujeme do všech stran. Vynikající pomůcka je, když si ruce potřete olejem. Těsto se tak bude krásně natahovat.
  4. Když máme těsto natažené z každé strany, potřeme povrch rozpuštěným máslem a navrstvíme náplň. Srolujeme pomocí ubrusu a konce slepíme, aby náplň nevytekla.
  5. Přendáme na papírem vyložený plech, potřeme vajíčkem a upečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 180 stupňů po dobu půl hodiny.
  6. Upečený závin potřeme máslem a posypame cukrem.
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář