NejRecept.cz Dezerty Koláče Poctivý sypaný švestkový koláč. Těsto bez hnětení a téměř bez práce.
Poctivý sypaný švestkový koláč. Těsto bez hnětení a téměř bez práce.
Recept Poctivý sypaný švestkový koláč. Těsto bez hnětení a téměř bez práce.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Depositphotos.com

Kynutý švestkový koláč bez hnětení vám ušetří spoustu práce. Jednotlivé ingredience stačí vložit do mísy a nechat je na teplém místě pracovat. Poté těsto jen ozdobíte ovocem, drobenkou a dáte péct. Výsledný koláč je měkký, nadýchaný a rozplývá se v ústech.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   21.9.2024

Poctivý sypaný švestkový koláč. Těsto bez hnětení a téměř bez práce.

Kynutý švestkový koláč bez hnětení vám ušetří spoustu práce. Jednotlivé ingredience stačí vložit do mísy a nechat je na teplém místě pracovat. Poté těsto jen ozdobíte ovocem, drobenkou a dáte péct. Výsledný koláč je měkký, nadýchaný a rozplývá se v ústech.

20 min
Čas přípravy
40 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto

720 g
hladká mouka
160 g
krystalový cukr
100 g
droždí
180 ml
mléko
4 ks
vejce
250 ml
olej
500 g
švestky

Drobenka

80 g
polohrubá mouka
70 g
krystalový cukr
50 g
máslo
Postup receptu
Vytisknout
20 min
Čas přípravy
40 min
Čas vaření

Do kynutého koláče můžete použít čerstvé i sterilizované švestky. Případně můžete experimentovat a vyzkoušet meruňky nebo borůvky. Pokud nechcete, aby ovoce spadlo na dno koláče, obalte jej před použitím v mouce nebo strouhance.

  1. Vejce rozbijeme a rozšleháme vidličkou.
  2. V samostatné míse rozdrobíme čerstvé droždí a přidáme k němu cukr, vejce, olej, mléko a mouku. Směs zakryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě 3 až 4 hodiny.
  3. Mezitím si připravíme drobenku. Na tu smícháme krystalový cukr a mouku. Do sypké směsi následně přidáme změklé máslo a vytvoříme menší hrudky.
  4. Pokud používáme čerstvé švestky, omyjeme je, vypeckujeme a nakrájíme na menší kousky. V případě kompotu ovoce scedíme.
  5. Odležené těsto jemně promícháme a přeložíme do pekáče 25 x 30 cm, který jsme vyložili pečicím papírem. Navrch položíme ovoce, posypeme drobenkou a pečeme na 180 °C přibližně 40 minut. Poté troubu vypneme, mírně pootevřeme a koláč v ní necháme ještě 10 minut.
  6. Hotový vychladlý koláč nakrájíme na menší čtverce a podáváme.
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář