NejRecept.cz Polévky Husté polévky Fazolová polévka Podbitá pasuľa: Recept na tradiční fazolovou polévku na kyselo
Podbitá pasuľa: Recept na tradiční fazolovou polévku na kyselo
Podbitá pasuľa: Recept na tradiční fazolovou polévku na kyselo
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: NejLucka

Slyšeli jste již někdy o pokrmu zvaném podbitá pasuľa, případně podbitá fazula? Jedná se o pokrm, který je typický pro Slovensko a Maďarsko, ale snadno si jej můžete připravit také ve své české kuchyni. K přípravě této fazolové polévky na kyselo budete potřebovat hlavně fazole a pár dalších surovin.

NejLucka NejLucka    ·   15.5.2023

Podbitá pasuľa: Recept na tradiční fazolovou polévku na kyselo

Slyšeli jste již někdy o pokrmu zvaném podbitá pasuľa, případně podbitá fazula? Jedná se o pokrm, který je typický pro Slovensko a Maďarsko, ale snadno si jej můžete připravit také ve své české kuchyni. K přípravě této fazolové polévky na kyselo budete potřebovat hlavně fazole a pár dalších surovin.

35 min
Čas přípravy
40 min
Čas vaření
Suroviny
500 g
vašich oblíbených fazolí / fazole v plechovce
5 ks
středních brambor
0,5 l až 1 l
mléka
2-3 lístky
bobkový list
5 kuliček
nové koření
podle chuti
sůl
1 ks
vejce
1 balení
zakysané smetany
podle chuti
ocet
podle chuti
hladká mouka
podle chuti
čerstvý kopr
Postup receptu
Vytisknout
35 min
Čas přípravy
40 min
Čas vaření
  1. Začněte tím, že namočíte fazole alespoň na 2 hodiny do vody do hrnce a přidáte k nim bobkový list a nové koření. Pokud si chcete ušetřit čas, použijte fazole z plechovky, které namáčet vůbec nemusíte.
  2. Zatímco se budou fazole namáčet v hrnci společně s kořením, oloupejte a nakrájejte si brambory na kostičky.
  3. Bramborové kostičky přidejte do hrnce k fazolím a zapněte hořák.
  4. Během toho, co se brambory s fazolemi budou vařit v hrnci, smíchejte si v míse zakysanou smetanu, vejce, mléko a hladkou mouku. Vytvořte si směs, která bude více tekutá a snadno se bude vmíchávat do hrnce.
  5. Až budou brambory takzvaně „na skus“, začněte do hrnce pomalu přidávat směs ze smetany, vajec, mléka a mouky do hrnce. Po celou dobu obsah hrnce důkladně míchejte, aby byla konzistence polévky hladká a bez nechtěných hrudek.
  6. Následně polévku osolte, podle chuti do ní přidejte ocet a vypněte hořák.
  7. Polévku servírujte posypanou čerstvým koprem, který nakrájíte najemno.

Tipy pro přípravu

- Čas přípravy polévky si můžete zkrátit použitím fazolí z plechovky, případně namočením klasických fazolí den předem.

- Hustotu polévky si můžete upravit podle svého – je-li moc tekutá, přidejte do ní mléko smíchané s mouku, je-li naopak příliš hustá, nebojte se ji rozředit mlékem.

- Do polévky můžete podle chuti přidat také sladkou papriku, česnek, pepř i mrkev.

- Polévku můžete podávat samotnou nebo s chlebem. Pro fazolovou polévku na kyselo je typické, že je velmi hutná a zasytí vás opravdu na dlouhou dobu.

- Když se vám stane, že do polévky přidáte příliš octa, nebojte se její chuť dorovnat cukrem.

- Kromě kopru se dá polévka servírovat také s čerstvou petrželkou či jarní cibulkou.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář