NejRecept.cz Polévky Husté polévky Fazolová polévka Podbitá pasuľa: Recept na tradiční fazolovou polévku na kyselo
Podbitá pasuľa: Recept na tradiční fazolovou polévku na kyselo
Podbitá pasuľa: Recept na tradiční fazolovou polévku na kyselo
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
NejLucka NejLucka    ·   15.5.2023

Podbitá pasuľa: Recept na tradiční fazolovou polévku na kyselo

Slyšeli jste již někdy o pokrmu zvaném podbitá pasuľa, případně podbitá fazula? Jedná se o pokrm, který je typický pro Slovensko a Maďarsko, ale snadno si jej můžete připravit také ve své české kuchyni. K přípravě této fazolové polévky na kyselo budete potřebovat hlavně fazole a pár dalších surovin.

35 min
Čas přípravy
40 min
Čas vaření
Suroviny
500 g
vašich oblíbených fazolí / fazole v plechovce
5 ks
středních brambor
0,5 l až 1 l
mléka
2-3 lístky
bobkový list
5 kuliček
nové koření
podle chuti
sůl
1 ks
vejce
1 balení
zakysané smetany
podle chuti
ocet
podle chuti
hladká mouka
podle chuti
čerstvý kopr
Postup receptu
Vytisknout
  1. Začněte tím, že namočíte fazole alespoň na 2 hodiny do vody do hrnce a přidáte k nim bobkový list a nové koření. Pokud si chcete ušetřit čas, použijte fazole z plechovky, které namáčet vůbec nemusíte.
  2. Zatímco se budou fazole namáčet v hrnci společně s kořením, oloupejte a nakrájejte si brambory na kostičky.
  3. Bramborové kostičky přidejte do hrnce k fazolím a zapněte hořák.
  4. Během toho, co se brambory s fazolemi budou vařit v hrnci, smíchejte si v míse zakysanou smetanu, vejce, mléko a hladkou mouku. Vytvořte si směs, která bude více tekutá a snadno se bude vmíchávat do hrnce.
  5. Až budou brambory takzvaně „na skus“, začněte do hrnce pomalu přidávat směs ze smetany, vajec, mléka a mouky do hrnce. Po celou dobu obsah hrnce důkladně míchejte, aby byla konzistence polévky hladká a bez nechtěných hrudek.
  6. Následně polévku osolte, podle chuti do ní přidejte ocet a vypněte hořák.
  7. Polévku servírujte posypanou čerstvým koprem, který nakrájíte najemno.

Tipy pro přípravu

- Čas přípravy polévky si můžete zkrátit použitím fazolí z plechovky, případně namočením klasických fazolí den předem.

- Hustotu polévky si můžete upravit podle svého – je-li moc tekutá, přidejte do ní mléko smíchané s mouku, je-li naopak příliš hustá, nebojte se ji rozředit mlékem.

- Do polévky můžete podle chuti přidat také sladkou papriku, česnek, pepř i mrkev.

- Polévku můžete podávat samotnou nebo s chlebem. Pro fazolovou polévku na kyselo je typické, že je velmi hutná a zasytí vás opravdu na dlouhou dobu.

- Když se vám stane, že do polévky přidáte příliš octa, nebojte se její chuť dorovnat cukrem.

- Kromě kopru se dá polévka servírovat také s čerstvou petrželkou či jarní cibulkou.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář