NejRecept.cz Dezerty Moučníky Pohádkové banánové řezy opička
Pohádkové banánové řezy opička
Recept Pohádkové banánové řezy opička
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: NejLucka

Upekla jsem pohádkové banánové řezy s názvem opička, na přání mého manžela, který má velkou slabost pro banánové dezerty. Vyzkoušela jsem nový recept, o kterém jsem nebyla přesvědčená, ale výsledek předčil všechna očekávání. Těsto díky přidanému oleji bylo neuvěřitelně křehké a zároveň se nerozpadalo. A ten krém z tvarohu a smetany? Stále se mi sbíhají sliny, i když už z koláče nic nezbylo.

NejLucka NejLucka    ·   22.3.2024

Pohádkové banánové řezy opička

Upekla jsem pohádkové banánové řezy s názvem opička, na přání mého manžela, který má velkou slabost pro banánové dezerty. Vyzkoušela jsem nový recept, o kterém jsem nebyla přesvědčená, ale výsledek předčil všechna očekávání. Těsto díky přidanému oleji bylo neuvěřitelně křehké a zároveň se nerozpadalo. A ten krém z tvarohu a smetany? Stále se mi sbíhají sliny, i když už z koláče nic nezbylo.

30 min
Čas přípravy
15 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

5 ks
vajec
300 g
krystálovy cukr
125 ml
olej
125 ml
voda
3 lžíce
kakaa
200 g
polohrubá mouka
1/2 bal.
prášek do pečiva

Krém:

500 g
jemný tvaroh
100 g
moučkový cukr
1 ks
citron - šťáva
6 plátků
želatina
2 bal.
smetana ke šlehání

Poleva:

200 g
hořká čokoláda
1 lžíce
olej
150 ml
smetana ke šlehání

Dále budeme potřebovat:

8 ks
banány
na pokapání banánů
citronová šťáva
Postup receptu
Vytisknout
30 min
Čas přípravy
15 min
Čas vaření
  1. Začneme šleháním vajec s cukrem pomocí mixéru, dokud nezískáme pevnou pěnu. Poté postupně, střídavě přiléváme olej a vodu. Na závěr opatrně vmícháme pomocí vařečky směs kakaa, mouky a kypřicího prášku.
  2. Nalijeme těsto na plech, který jsme předtím potřeli tukem a posypali moukou, a vložíme do trouby předehřáté na 220 stupňů. Pečeme přibližně 10-15 minut.
  3. Po upečení těsto vyjmeme z trouby a necháme ho vychladnout. Na jednu polovinu těsta rozložíme rozpůlené banány a pokapeme je citronovou šťávou, což zabrání jejich zhnědnutí.
  4. Nejprve želatinu namočíme do vody podle návodu na obalu a necháme ji nabobtnat. Mezitím v misce smícháme tvaroh s cukrem a citrónovou šťávou do hladka. Poté přidáme malé množství tvarohové směsi do nabobtnalé želatiny, dobře promícháme a tuto želatinovou směs pak vmícháme zpět do zbytku tvarohové hmoty. V jiné misce ušleháme smetanu do pevné šlehačky, kterou poté opatrně, ale důkladně vmícháme do tvarohové směsi pomocí vařečky.
  5. Rozetřeme připravený krém přes banány na těstě a povrch pečlivě uhladíme. Poté celý dezert umístíme do ledničky, aby krém dobře ztuhl.
  6. Po ztuhnutí krému se pustíme do přípravy polevy. Čokoládu pomalu rozpustíme ve vodní lázni, do níž poté vmícháme olej a smetanu, dokud směs nebude jednolitá. Tuto čokoládovou polevu rovnoměrně rozetřeme po povrchu krému a opět uhladíme. Dezert následně uložíme do chladničky, aby poleva důkladně ztuhla.
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář