NejRecept.cz Polévky Česnečka Polévka z pečeného česneku s máslovými krutony a slaninou
Polévka z pečeného česneku s máslovými krutony a slaninou
Recept Polévka z pečeného česneku s máslovými krutony a slaninou
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Ivana Reisingerová

Česneková polévka je dokonalým obědem i večeří. Já jsem k ní tentokrát připravila opečenou slaninu a máslové krutony, které ji perfektně doplnily. Určitě ji vyzkoušejte i vy. Zamilujete si ji na první ochutnání. Autor: Ivana Reisingerová

Naďa Černá Naďa Černá    ·   12.6.2025

Polévka z pečeného česneku s máslovými krutony a slaninou

Česneková polévka je dokonalým obědem i večeří. Já jsem k ní tentokrát připravila opečenou slaninu a máslové krutony, které ji perfektně doplnily. Určitě ji vyzkoušejte i vy. Zamilujete si ji na první ochutnání. Autor: Ivana Reisingerová

20 min
Čas přípravy
50 min
Čas vaření
Suroviny

Polévka:

podle potřeby
máslo
podle potřeby
cibule
3 svazky
tymián
3 ks
brambory
600 ml
vývar
podle chuti
sůl
4 palice
česnek
2 dcl
smetana
podle chuti
muškátový oříšek
podle potřeby
olivový olej

Krutony:

podle potřeby
toastový chléb
podle potřeby
máslo

Na posypání:

podle potřeby
slanina
Postup receptu
Vytisknout
20 min
Čas přípravy
50 min
Čas vaření

Česnekovou polévku jsem doteď vždycky vařila z čerstvého česneku. Nedávno jsem ale narazila na recept na tuto verzi s pečeným a musím říct, že výsledek je ještě lepší. Pokud se vám nechce dělat k polévce krutony, můžete je klidně nahradit čerstvým pečivem. Já moc ráda připravuji domácí rohlíky podle tohoto receptu.

  1. Na másle osmahneme najemno nasekanou cibuli. Když získá hezkou hnědou barvu, přidáme tymián a brambory nakrájené na kostky.
  2. Do hrnce přilijeme vývar, vše ochutíme solí podle svých preferencí a vaříme doměkka.
  3. Následně do polévky přidáme pečený česnek, smetanu a muškátový oříšek. Vše rozmixujeme a necháme ještě pár minut povařit.
  4. Pečený česnek: Česneku seřízneme špičku, pokapeme ho olivovým olejem, zabalíme do alobalu a pečeme při teplotě 200 °C přibližně 45 minut.
  5. Máslové krutony: Toastový chléb nakrájíme na kostky, opečeme nasucho na pánvi a následně přidáme máslo.
  6. Slaninový posyp: Slaninu osmažíme tak, aby získala křupavou texturu, a poté ji nakrájíme na malé kousky.

Hotovou polévku dozdobte slaninou a máslovými krutony. Kromě toho ji můžete posypat i natí. Máte chuť ještě na nějakou dobrou a sytou polévku? Vyzkoušejte tuto krémovou z dýně Hokkaido.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář