Pomalené krůtí maso na paprice s těstovinou

Někdy mám trochu strach, že až ti mí drahouškové budou dojídat poslední sousto, tak to ty jejich bříška nevydrží a prostě... prasknou. A dneska k tomu vážně neměli daleko... Autor: Danka

Přidal:, 14.9.2018
Kategorie: Hlavní jídla
Čas přípravy:
Čas vaření:
Pomalené krůtí maso na paprice s těstovinou

Suroviny

cca 1 kgkrůtího stehenního masa
2 ksstředně velké cibule
4 stroužkyčesneku
dle potřebyolej
2 lžícemleté sladké papriky
1 lžičkasušeného tymiánu
10 kuličekčerného pepře
6 kuličeknového koření
2 ksbobkové listy
2 lžícepaprikové pasty (Harissa, Saba a pod., já dala domácí rajčatovo-paprikovou)
1 kelímekzakysané smetany
2 lžícehladké mouky
citronová šťáva dle chuti
masový vývar
sůl, mletý černý pepř

Postup přípravy

  1. Maso po částech zprudka orestujeme na oleji, vyjmeme a uložíme do pomalého hrnce. Do výpeku vsypeme cibuli, zarestujeme, přidáme mletou papriku a česnek, opět zarestujeme, zalijeme vývarem, ode dna pěkně mícháme a necháme v pánvi "odvařit".
  2. Poté vše nalijeme do hrnce k masu a přidáme sůl a koření.
  3. A teď je na vás, zda všechno koření svážete do gázy, v tom případě odpadá složité vybírání a počítání kuliček, ale chuť koření není ve finále tak intenzívní jako v druhém případě, kdy prostě nahážete všechno do hrnce a poté si zahrajete na "zlatokopa". 
  4. Zalijeme vývarem, aby bylo maso téměř ponořené a dusíme na nižší stupeň asi 2 a 1/2 hodinky. Poté "lovíme" nebo "nelovíme" koření. V misce důkladně rozmícháme zakysanou smetanu s hladkou moukou a směs vlijeme do omáčky. promícháme a necháme další půl hodinku priovařit.
  5. Dochutíme paprikovou pastou, citronovou šťávou, mletým pepřem a solí.