NejRecept.cz Zavařeniny Čalamády Pravá čalamáda ze Seredě, která vám ušetří čas, protože ji nemusíte sterilizovat a vydrží až 3 roky.
Pravá čalamáda ze Seredě, která vám ušetří čas, protože ji nemusíte sterilizovat a vydrží až 3 roky.
Recept Pravá čalamáda ze Seredě, která vám ušetří čas, protože ji nemusíte sterilizovat a vydrží až 3 roky.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se

Čalamáda je tradiční zeleninová směs, která se připravuje z čerstvé zeleniny, jako jsou papriky, okurky, zelí a cibule. Skvěle doplňuje různé pokrmy, dodává jim křupavost a výraznou chuť. Autor fotografií: Petra Bittnerová

Petra Bittnerová    ·   18.8.2024

Pravá čalamáda ze Seredě, která vám ušetří čas, protože ji nemusíte sterilizovat a vydrží až 3 roky.

Čalamáda je tradiční zeleninová směs, která se připravuje z čerstvé zeleniny, jako jsou papriky, okurky, zelí a cibule. Skvěle doplňuje různé pokrmy, dodává jim křupavost a výraznou chuť. Autor fotografií: Petra Bittnerová

20 min
Čas přípravy
Suroviny
5 kg
zelí
2 kg
zelená paprika z toho 2 ks červená paprika
1 kg
cibule
2 ks
kořenící přípravek k nakládání zeleniny (2x100 g)
500 g
cukr
1 L
ocet
1 malá lžička
pyrosiřičitan draselný
Postup receptu
Vytisknout
20 min
Čas přípravy

Pyrosiřičitan draselný zajistí, aby zelí v čalamádě nezhnědlo. Pokud použijete letní zelí, čalamáda může změknout, zatímco ze zimního zelí bude dokonale křupavá. Pro jemně pikantní chuť můžete přidat 2-3 feferonky. Čalamáda se skvěle hodí k masu a různým obědem, kde dodá jídlu svěžest a výraznou chuť.

  1. Zelí nastrouháme. Papriku a cibuli nakrájíme.
  2. Vše zalijeme za studena a nevaříme. Přidáme malou lžičku pyrosiřičitanu draselného.
  3. Pořádně promícháme a necháme stát v nádobě 24 hodin, během této doby třikrát promícháme.
  4. Čalamádu naplníme do sklenic a nesterilizujeme. 
  5. V dobrém stavu vydrží až 3 roky.

Autor receptu: Magdaléna Kvocerová

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář