NejRecept.cz Část dne Oběd Pravá domácí huspenina krok za krokem. Zapomeňte na kupovanou, tahle chutná mnohem lépe.
Pravá domácí huspenina krok za krokem. Zapomeňte na kupovanou, tahle chutná mnohem lépe.
Recept Pravá domácí huspenina krok za krokem. Zapomeňte na kupovanou, tahle chutná mnohem lépe.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Milada Sumková

Huspeninu buď milujete, nebo nesnášíte. My se jí nemůžeme dojíst, ale místo toho, abych ji kupovala, rozhodla jsem se ji uvařit doma. Je to sice zdlouhavý proces, ale vůbec není náročný. Autor: Milada Sumková

Naďa Černá Naďa Černá    ·   24.10.2025

Pravá domácí huspenina krok za krokem. Zapomeňte na kupovanou, tahle chutná mnohem lépe.

Huspeninu buď milujete, nebo nesnášíte. My se jí nemůžeme dojíst, ale místo toho, abych ji kupovala, rozhodla jsem se ji uvařit doma. Je to sice zdlouhavý proces, ale vůbec není náročný. Autor: Milada Sumková

20 min
Čas přípravy
300 min
Čas vaření
Suroviny
1 ks
čerstvé koleno
1 ks
uzené koleno
2 ks
nožičky
podle potřeby
kůže
2 ks
cibule
podle potřeby
česnek
podle chuti
sůl
podle chuti
celý černý pepř
Postup receptu
Vytisknout
20 min
Čas přípravy
300 min
Čas vaření

Huspeninu jsem dělala úplně poprvé a můžu říct, že se skutečně povedla. Její vaření sice dá trochu zabrat, není to žádná rychlovka, ale nemusíte se ničeho bát. Celý proces zvládne i začátečník.

  1. Do velkého hrnce dáme všechny suroviny – kolena jsem měla namočená celou noc, dvakrát jsem je propláchla a dala novou vodu.
  2. Vše pomalu vaříme přibližně 4 až 5 hodin.
  3. Hotovou huspeninu naléváme do sklenic nebo mís a necháme vychladit.
  4. Když huspenina ztuhne, můžeme ji podávat s čerstvým chlebem (nejlepší je domácí, který si můžete upéct podle tohoto receptu) a cibulí.

Huspenina je tradiční pokrm, který má skvělou chuť a dokáže výborně zasytit. Její výhodou je i to, že má dlouhou trvanlivost. Když ji skladujete na tmavém a chladném místě, vydrží vám několik dní až týdnů.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář