NejRecept.cz Část dne Oběd Pravá znojemská omáčka s vepřovým masem a slaninou.
Pravá znojemská omáčka s vepřovým masem a slaninou.
Recept Pravá znojemská omáčka s vepřovým masem a slaninou.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Martin Čzedron

Znojemskou omáčku buď milujete, nebo nesnášíte. Pro mě je symbolem pravého domova. Kombinace dušeného vepřového masa s plátky kyselé okurky a chuťově výrazné slaniny vytváří dokonalou harmonii, které zkrátka nemohu odolat. Autor: Martin Čzedron

Naďa Černá Naďa Černá    ·   26.10.2024

Pravá znojemská omáčka s vepřovým masem a slaninou.

Znojemskou omáčku buď milujete, nebo nesnášíte. Pro mě je symbolem pravého domova. Kombinace dušeného vepřového masa s plátky kyselé okurky a chuťově výrazné slaniny vytváří dokonalou harmonii, které zkrátka nemohu odolat. Autor: Martin Čzedron

20 min
Čas přípravy
40 min
Čas vaření
Suroviny

Omáčka

300 g
vepřová kýta nebo plec
1/2 ks
velká cibule
100 g
slanina
2 lžíce
plnotučná hořčice
3 ks
kyselé okurky
podle potřeby
olej
podle chuti
sůl
podle chuti
černý mletý pepř
podle potřeby
vývar
podle potřeby
vejce vařené natvrdo

Zápražka

15 g
olej
20 g
hladká mouka
podle potřeby
voda
Postup receptu
Vytisknout
20 min
Čas přípravy
40 min
Čas vaření

Znojemská omáčka je vynikající zejména jako sytý oběd během hektického týdne. Klidně si jí můžete připravit víc, protože chutná dobře i druhý nebo třetí den. A aby byla pokaždé trochu jiná, můžete měnit přílohy, které k ní budete podávat.

  1. Očištěnou cibuli nakrájíme nadrobno a osmažíme na oleji. Když lehce zhnědne, přidáme k ní nadrobno nakrájenou slaninu a vše společně orestujeme.
  2. K cibuli a slanině přidáme vepřové maso, které jsme si nakrájeli na menší kousky, a osmahneme ho.
  3. Jakmile se maso zatáhne, osolíme, opepříme, přidáme lžíci hořčice, promícháme a podlijeme vývarem. Směs zakryjeme a necháme dusit.
  4. Maso pravidelně kontrolujeme, a když je měkké, přidáme kyselé okurky nakrájené na menší kousky a další lžíci hořčice.
  5. Omáčku zahustíme jíškou, kterou jsme si připravili tak, že jsme na oleji osmažili mouku a následně ji zředili trochou vody. Omáčku necháme po zahuštění ještě přibližně 15 minut povařit.

Hotovou znojemskou omáčku podáváme s vařeným vejcem a přílohou podle chuti – například rýží, vařenými brambory nebo houskovým knedlíkem.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář