NejRecept.cz Těsta Kynuté Pravé babiččiny masopustní koblihy plněné domácím džemem.
Pravé babiččiny masopustní koblihy plněné domácím džemem.
Recept Pravé babiččiny masopustní koblihy plněné domácím džemem.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se

Masopust ani období po něm si bez koblih nedovedu představit. Když už je ale dělám, tak opravdu poctivě – z nadýchaného kynutého těsta, které plním džemem a následně smažím v rozpáleném oleji. Výsledný pokrm se doslova rozplývá na jazyku. Určitě vyzkoušejte. Koblihy stojí za to.

siky.silvia siky.silvia    ·   15.3.2025

Pravé babiččiny masopustní koblihy plněné domácím džemem.

Masopust ani období po něm si bez koblih nedovedu představit. Když už je ale dělám, tak opravdu poctivě – z nadýchaného kynutého těsta, které plním džemem a následně smažím v rozpáleném oleji. Výsledný pokrm se doslova rozplývá na jazyku. Určitě vyzkoušejte. Koblihy stojí za to.

40 min
Čas přípravy
20 min
Čas vaření
Suroviny
500 g
hladká mouka speciál
240 ml
mléko
3 ks
žloutek
60 g
krupicový cukr
20 g
změklé máslo
20 g
vepřové sádlo
2 lžíce
rum
1 ks
vanilkový cukr
špetka
sůl
1 kostka
droždí
podle chuti
domácí džem
Postup receptu
Vytisknout
40 min
Čas přípravy
20 min
Čas vaření

Jemné a nadýchané koblihy jsou jedním z nejoblíbenějších sladkých pokrmů, které doma připravuji. Někdy dávám domácí džem navrch, jindy dovnitř. Tentokrát jsem se rozhodla pro druhou variantu a na plnění jsem použila sladký jahodový džem podle tohoto receptu.

  1. Mléko zahřejeme, přidáme do něj cukr, rozdrobíme droždí a počkáme, dokud nevznikne kvásek.
  2. Všechny další suroviny (kromě džemu) dáme do mísy, přidáme kvásek a vypracujeme těsto, které necháme na teplém místě vykynout.
  3. Vykynuté těsto rozválíme a pomocí sklenice nebo vykrajovátka z něj vykrojíme koblihy. Ty necháme ještě nakynout a následně smažíme v horkém oleji přibližně 2 minuty z obou stran.
  4. Hotové koblihy umístíme na talíř nebo tác vyložený papírovými utěrkami a následně je pomocí cukrářského sáčku naplníme džemem. Před podáváním je ještě posypeme moučkovým cukrem a servírujeme.

Pokud byste chtěli dát džem navrch koblih, před smažením do nich nezapomeňte udělat menší důlek. Džem na nich pak bude lépe držet. A pokud by se vám nechtělo čekat na vykynutí těsta, vyzkoušejte tento recept na kefírové koblihy bez kynutí.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář