NejRecept.cz Těsta Kynuté Pravé domácí croissanty z máslového těsta.
Pravé domácí croissanty z máslového těsta.
Recept Pravé domácí croissanty z máslového těsta.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se

Croissanty jsou vhodné na snídani, svačinu nebo když máte chuť na něco sladkého. Těmto křupavým a nadýchaným croissantům, které si připravíte doma, se žádné kupované nevyrovnají. Pokud tedy máte trochu více času, vyzkoušejte si je upéct podle mého receptu.

SOS Kitchen SOS Kitchen    ·   21.10.2024

Pravé domácí croissanty z máslového těsta.

Croissanty jsou vhodné na snídani, svačinu nebo když máte chuť na něco sladkého. Těmto křupavým a nadýchaným croissantům, které si připravíte doma, se žádné kupované nevyrovnají. Pokud tedy máte trochu více času, vyzkoušejte si je upéct podle mého receptu.

50 min
Čas přípravy
20 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto

10 g
sušené droždí
50 g
krupicový cukr
110 ml
voda
160 ml
mléko
550 g
hladká mouka
5 g
sůl
270 g
máslo

Na potření

1 ks
žloutek
1 lžíce
mléko
špetka
sůl
Postup receptu
Vytisknout
50 min
Čas přípravy
20 min
Čas vaření

Tento recept na croissanty je univerzální. Těsto můžete naplnit jakoukoliv náplní, na kterou máte chuť. Já obvykle používám čokoládové krémy, jako je Nutella, ale skvělou volbou jsou i sladké ovocné džemy.

  1. Do misky dáme droždí, krupicový cukr a vodu. Vše smícháme a necháme 15 minut pracovat.
  2. Po 15 minutách přidáme k vytvořenému kvásku mléko, 330 g mouky, sůl a promícháme. Následně k směsi přidáme 50 g změklého másla a postupně i dalších 170 g mouky. Hotové těsto přikryjeme utěrkou a necháme ho na teplém místě 40 minut kynout.
  3. Těsto posypeme přibližně 50 g mouky a vyválíme ho do tvaru obdélníku o rozměrech 42 x 22 cm. Do středu natřeme 220 g změklého másla a okraje, které zůstaly suché, přeložíme tak, aby zakrývaly máslový střed. Části, kde se konce spojily, stiskneme, aby držely. To samé uděláme i po stranách těsta.
  4. Vrchní část těsta poprášíme moukou, otočíme ho a začneme opatrně válet do tvaru obdélníku o rozměrech 60 x 22 cm. Nožíkem odstraníme nerovnoměrné konce. Následně vezmeme jeden konec a přeložíme ho přibližně do 1/3 těsta. To samé uděláme s druhým koncem, ale přeložíme ho do přibližně 2/3 těsta. Vznikne nám menší obdélník, který přeložíme na polovinu. Těsto poprášíme moukou a celý proces zopakujeme ještě jednou.
  5. Těsto posypeme moukou a vyválíme na rozměry 50 x 30 cm a tloušťku 5 mm. Nerovnoměrné okraje odkrojíme a začneme vykrajovat trojúhelníky, které budou dlouhé 30 cm, přičemž jejich základna bude široká 8 cm. Každý trojúhelník dole nařízneme. Řez by měl mít 1 až 1,5 cm a trojúhelníky začneme rolovat do tvaru croissantu.
  6. Hotové croissanty umístíme na plech vyložený pečicím papírem a vložíme je do vypnuté trouby. Pod plech umístíme nádobu s teplou vodou a necháme kynout 1,5 až 2 hodiny.
  7. Croissanty potřeme žloutkem smíchaným s mlékem a špetkou soli a pečeme přibližně 20 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

Hotové croissanty necháme vychladnout a podáváme s džemem, Nutellou nebo jen tak s horkým kakaem. Čerstvé by měly vydržet několik dní.

Video recept:

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář