NejRecept.cz Těsta Kynuté Pravé domácí loupáky z kynutého těsta. Díky tomuto triku se budou po upečení dokonale lesknout.
Pravé domácí loupáky z kynutého těsta. Díky tomuto triku se budou po upečení dokonale lesknout.
Recept Pravé domácí loupáky z kynutého těsta. Díky tomuto triku se budou po upečení dokonale lesknout.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Blanka Kozáková

Domácí loupáky jsou perfektní na snídani nebo svačinu do školy či práce. Připravit si můžete slanou i sladkou verzi. Já preferuji spíše sladké loupáky, které ráda doplňuji o džem nebo máslo. Tentokrát jsem je pekla v noci, aby je měly děti ráno čerstvé. Autor: Blanka Kozáková

Naďa Černá Naďa Černá    ·   2.1.2025

Pravé domácí loupáky z kynutého těsta. Díky tomuto triku se budou po upečení dokonale lesknout.

Domácí loupáky jsou perfektní na snídani nebo svačinu do školy či práce. Připravit si můžete slanou i sladkou verzi. Já preferuji spíše sladké loupáky, které ráda doplňuji o džem nebo máslo. Tentokrát jsem je pekla v noci, aby je měly děti ráno čerstvé. Autor: Blanka Kozáková

40 min
Čas přípravy
20 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

20 g
droždí
200 ml
vlažné mléko
špetka
sůl
1 ks
žloutek
400 g
hladká mouka
70 g
rozpuštěné máslo
55 g
krupicový cukr
1 ks
vanilkový cukr
1 ks
citrón (pouze kůra)

Na dokončení:

1 ks
rozšlehané vejce
podle potřeby
mák
1 lžíce
moučkový cukr
podle potřeby
voda
1 lžíce
rum
Postup receptu
Vytisknout
40 min
Čas přípravy
20 min
Čas vaření

Loupáky patří mezi nejoblíbenější druhy pečiva. Mají jemné a nadýchané těsto a dají se podávat na desítky způsobů. U nás doma je rádi jíme s džemem, máslem či dokonce s Nutellou, ale výborné jsou i samy o sobě.

  1. Do trochy vlažného mléka přidáme špetku cukru, rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek.
  2. Ostatní suroviny dáme do mísy, přidáme kvásek, vše promícháme a vypracujeme těsto, které necháme hodinu kynout.
  3. Vykynuté těsto rozdělíme na 10 menších částí, které necháme ještě 20 minut kynout.
  4. Jednotlivé části rozválíme na placku a vytvarujeme loupáky, které umístíme na plech vyložený pečicím papírem. Zde necháme pečivo ještě 30 minut kynout. Poté jej potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mákem a pečeme při teplotě 180 °C přibližně 15 až 20 minut.
  5. Po upečení loupáky potřeme moučkovým cukrem rozmíchaným s trochou vody a rumem. To jim dodá nejen výbornou chuť, ale také krásný lesklý vzhled.

Hotové loupáky necháme vychladnout a následně můžeme podávat. Nejlepší jsou krátce po upečení, ale pokud je uskladníte v uzavíratelné nádobě, budou chutné i po několika dnech.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář