NejRecept.cz Dezerty Koláče Pravé doudlebské ušaté koláče. Díky třem náplním a povidlům jsou dokonale šťavnaté.
Pravé doudlebské ušaté koláče. Díky třem náplním a povidlům jsou dokonale šťavnaté.
Recept Pravé doudlebské ušaté koláče. Díky třem náplním a povidlům jsou dokonale šťavnaté.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Helča Kočovská

Doudlebské ušaté koláče jsou šťavnaté, jemné a velmi chutné. Připravuji je běžně během roku i na svátky. Doma je máme velmi rádi k snídani, jako rychlou svačinu nebo jako chutný dezert. Autor: Helča Kočovská

Naďa Černá Naďa Černá    ·   19.12.2024

Pravé doudlebské ušaté koláče. Díky třem náplním a povidlům jsou dokonale šťavnaté.

Doudlebské ušaté koláče jsou šťavnaté, jemné a velmi chutné. Připravuji je běžně během roku i na svátky. Doma je máme velmi rádi k snídani, jako rychlou svačinu nebo jako chutný dezert. Autor: Helča Kočovská

90 min
Čas přípravy
30 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

300 ml
mléko
1/2 lžičky
sůl
42 g
čerstvé droždí
100 g
krupicový cukr
100 g
máslo
350 g
hladká mouka
250 g
polohrubá mouka
špetka
nastrouhaný muškátový květ
podle potřeby
kůra z citronu
1 lžíce
řepkový nebo ořechový olej
4 lžíce
rum
3 ks
žloutky
podle potřeby
hladká mouka (na poprášení)

Maková náplň:

200 g
mletý mák
100 ml
mléko
3 lžíce
med
1 lžička
perníkové koření

Tvarohová náplň:

500 g
plnotučný tvaroh
2 ks
žloutek
1 lžička
vanilkový extrakt
2 lžíce
rum
4 lžíce
moučkový cukr
1 ks
citron (pouze kůra)

Ořechová náplň:

250 g
mleté vlašské ořechy
2 lžíce
pastovaný med
podle potřeby
voda

Povidlová náplň:

250 g
švestková povidla
30 ml
rum

Na dokončení:

1 hrst
loupané mandle
2 lžíce
rum
1 hrst
vlašské ořechy
1 hrst
rozinky
1 ks
vejce
2 lžíce
máslo
Postup receptu
Vytisknout
90 min
Čas přípravy
30 min
Čas vaření

Tyto kynuté koláče plním tvarohovou, makovou a ořechovou náplní a povidly, která jsou dostatečně výrazná. Následně je ještě zdobím ořechy a rozinkami, které lze nahradit jakýmkoli jiným sušeným ovocem.

  1. Mléko lehce zahřejeme, aby bylo vlažné. Přidáme do něj lžičku cukru a hladké mouky, promícháme a rozdrobíme droždí.
  2. Máslo rozpustíme se zbylým mlékem a dáme do mísy spolu se všemi ostatními surovinami na těsto. Ručně vypracujeme řidší těsto, které necháme kynout přibližně 45 minut.
  3. Maková náplň: Do hrnce nasypeme mák, přidáme mléko a povaříme. Když směs začne houstnout, ochutíme ji medem a kořením. Stáhneme z ohně a necháme vychladnout.
  4. Tvarohová náplň: Do misky dáme všechny suroviny na tvarohovou náplň a vyšleháme je mixérem.
  5. Ořechová náplň: Vlašské ořechy smícháme s medem a postupně přiléváme vodu, aby se suroviny dobře spojily. Dáváme však pozor, aby směs nebyla příliš řídká.
  6. Povidlová náplň: Povidla dáme do misky a smícháme s rumem.
  7. Vykynuté těsto rukama jemně propracujeme a rozdělíme na čtyři části. Každou z nich necháme podkynout ještě 10 minut. Poté ji přemístíme na plech, kde ji vyválíme do tvaru čtverce a naplníme náplněmi. Pro lepší a rychlejší práci je dáme do cukrářského sáčku.
  8. Vrch koláčů ozdobíme ořechy a rozinkami nebo jiným sušeným ovocem. Rohy koláčů přehneme směrem dovnitř, okraje potřeme rozšlehaným vejcem, necháme ještě 15 minut podkynout a pak pečeme přibližně 30 minut při teplotě 170 °C.
  9. Po upečení koláče vyjmeme z trouby, potřeme máslem rozpuštěným s rumem a necháme vychladnout.

Koláče po vychladnutí krájíme tak, aby každý kousek obsahoval všechny náplně. Nejlepší jsou trojúhelníky. Před podáváním můžeme koláče ještě posypat moučkovým cukrem.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář