NejRecept.cz Těstoviny Lasagne Pravé italské lasagne s mletým masem a bešamelem.
Pravé italské lasagne s mletým masem a bešamelem.
Recept Pravé italské lasagne s mletým masem a bešamelem.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se

Lasagne jsou dokonalou volbou k obědu i večeři. Jejich příprava je o něco zdlouhavější ve srovnání s klasickými špagetami, ale rozhodně stojí za to. Já je připravuji podle tohoto tradičního a základního receptu, který si můžete kdykoli vylepšit o různé další suroviny.

SOS Kitchen SOS Kitchen    ·   5.3.2025

Pravé italské lasagne s mletým masem a bešamelem.

Lasagne jsou dokonalou volbou k obědu i večeři. Jejich příprava je o něco zdlouhavější ve srovnání s klasickými špagetami, ale rozhodně stojí za to. Já je připravuji podle tohoto tradičního a základního receptu, který si můžete kdykoli vylepšit o různé další suroviny.

40 min
Čas přípravy
45 min
Čas vaření
Suroviny

Maso:

3 lžíce
olivový olej
250 g
cibule
100 g
mrkev
100 g
celer
750 g
mleté hovězí maso
100 ml
červené víno
50 g
rajčatový protlak
700 ml
pasírovaná rajčata
200 ml
voda
100 ml
mléko
3/4 lžičky
černý mletý pepř
2 lžičky
sůl
3 ks
bobkový list
1 větvička
rozmarýn

Bešamel:

70 g
máslo
70 g
hladká mouka
700 ml
mléko
1/2 lžičky
sůl
1/2 lžičky
mletý černý pepř
1/4 lžičky
muškátový oříšek

Dále:

podle potřeby
lasagne
podle chuti
sušené oregano
podle potřeby
tvrdý sýr
Postup receptu
Vytisknout
40 min
Čas přípravy
45 min
Čas vaření

Kombinace masa, sýra a bešamelu je něco, co dělá lasagne neodolatelné. Nejlepší volbou do tohoto pokrmu je hovězí maso, ale částečně ho můžete klidně nahradit i vepřovým. Případně vyzkoušejte alternativu s lososem a špenátem.

  1. Na olivovém oleji orestujeme najemno nakrájenou cibuli. Přidáme na kostičky nakrájenou mrkev a celer. Promícháme, přidáme mleté maso a opékáme 20 až 25 minut.
  2. K masu přilijeme červené víno a vaříme přibližně 3 až 4 minuty. Poté přidáme rajčatový protlak, promícháme, povaříme 2 minuty a přidáme pasírovaná rajčata. Následně přilijeme vodu a mléko, přidáme černý mletý pepř, sůl, bobkové listy a rozmarýn. Hrnec přiklopíme pokličkou, snížíme teplotu a necháme hodinu vařit.
  3. V druhém hrnci rozpustíme máslo, přidáme hladkou mouku a opékáme 2 až 3 minuty. Následně snížíme teplotu a postupně přiléváme mléko. Povaříme 3 až 4 minuty za stálého míchání. Přidáme sůl, černý pepř a muškátový oříšek. Vaříme další 3 až 4 minuty a poté odstavíme z ohně.
  4. Po hodině stáhneme maso z ohně a pustíme se do přípravy lasagní. Maso naneseme v tenké vrstvě na dno zapékací mísy o rozměrech 36 x 22 cm. Na omáčku položíme lasagne, na ně naneseme bešamel, maso, trochu oregana, strouhaný sýr a postup opakujeme, dokud úplně nespotřebujeme bešamel i maso.
  5. Takto připravené lasagne vložíme do trouby a prvních 35 minut pečeme při teplotě 180 °C. Následně teplotu zvýšíme na 200 °C a pečeme ještě 8 minut.

Upečené lasagne nechte trochu vychladnout, aby se vám lépe krájely. Poté je můžete servírovat. Pokud byste doma neměli lasagne nebo vám zbylo více masa, klidně k němu uvařte špagety a podávejte ho s nimi.

Video recept:

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář