NejRecept.cz Přílohy Rýže Rizoto Pravé italské rizoto s bílým chřestem a krevetami
Pravé italské rizoto s bílým chřestem a krevetami
Recept Pravé italské rizoto s bílým chřestem a krevetami
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Ivana Reisingerová

Toto byl můj první pokus o pravé italské rizoto s bílým chřestem a krevetami a můžu říct, že se mi skutečně povedlo. Až ho příště budu dělat, udělám ho jen o něco krémovější. Vy ale nemusíte – i takto je dokonale jemné a velmi chutné. Autor: Ivana Reisingerová

Naďa Černá Naďa Černá    ·   30.6.2025

Pravé italské rizoto s bílým chřestem a krevetami

Toto byl můj první pokus o pravé italské rizoto s bílým chřestem a krevetami a můžu říct, že se mi skutečně povedlo. Až ho příště budu dělat, udělám ho jen o něco krémovější. Vy ale nemusíte – i takto je dokonale jemné a velmi chutné. Autor: Ivana Reisingerová

20 min
Čas přípravy
30 min
Čas vaření
Suroviny
2 lžíce
olivový olej
1 ks
cibule
200 g
rýže arborio
1 dcl
suché bílé víno
podle potřeby
vývar
podle potřeby
bílý chřest
150 g
máslo
50 g
sýr Grana Padano
podle chuti
mletý bílý pepř
podle chuti
sůl
podle potřeby
krevety
podle chuti
citrónová šťáva
Postup receptu
Vytisknout
20 min
Čas přípravy
30 min
Čas vaření

Krémové rizoto mám raději než klasické zeleninové. Mnohokrát ho připravuji s houbami, ale tentokrát jsem se rozhodla je vyměnit za chřest a krevety. Výsledek byl perfektní a už se těším, až se k tomuto receptu zase vrátím.

  1. Chřest očistíme a zbavíme tuhých konců. Ty můžeme přidat do vývaru, kterým budeme rizoto podlévat.
  2. Na olivovém oleji orestujeme cibuli. Když lehce zezlátne, přidáme rýži a chvíli opékáme. Poté přilijeme suché bílé víno a krátce povaříme.
  3. Do rýže postupně přidáváme vývar, který vždy necháme odpařit. Rýže by měla být al dente, ale u nás ji máme raději měkčí, proto jsem ji vařila déle.
  4. Po přidání všeho vývaru do rizota přidáme chřest a nakonec vmícháme studené máslo a nastrouhaný sýr Grana Padano. Pokud ho nemáte, můžete ho nahradit jiným tvrdým sýrem.
  5. Rizoto opepříme a osolíme. Na množství soli si ale dejte pozor – vývar i sýr jsou samy o sobě dost slané.
  6. Krevety orestujeme na olivovém oleji, lehce osolíme, pokapeme citronovou šťávou a podáváme s rizotem.

Rizoto můžete před podáváním posypat čerstvou natí. Láká vás spíše tradiční zeleninové rizoto s vepřovým masem? Připravte si ho podle tohoto ověřeného receptu.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář