NejRecept.cz Sváteční pečení Vánoce Vánoční cukroví Pravé marokánky s čokoládovou polevou. Ověřený recept, který se vždy povede.
Pravé marokánky s čokoládovou polevou. Ověřený recept, který se vždy povede.
Pravé marokánky s čokoládovou polevou. Ověřený recept, který se vždy povede.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Jana Jančíková

Marokánky jsou tradičním vánočním pečivem, které pečeme každé svátky. Dokonce se u nás doma objevují i běžně během roku. Skvělé jsou například ke kávě nebo čaji. Na přípravu marokánek jsem vyzkoušela již několik receptů, ale tento se mi osvědčil nejvíce. Autor: Jana Jančíková

Naďa Černá Naďa Černá    ·   9.11.2024

Pravé marokánky s čokoládovou polevou. Ověřený recept, který se vždy povede.

Marokánky jsou tradičním vánočním pečivem, které pečeme každé svátky. Dokonce se u nás doma objevují i běžně během roku. Skvělé jsou například ke kávě nebo čaji. Na přípravu marokánek jsem vyzkoušela již několik receptů, ale tento se mi osvědčil nejvíce. Autor: Jana Jančíková

30 min
Čas přípravy
20 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto

250 ml
smetana ke šlehání
100 g
cukr
1 lžíce
med
30 g
máslo
40 g
hladká mouka
200 – 250 g
směs ořechů
100 g
kandované ovoce
podle chuti
sušené rozinky

Na polevu

podle chuti
čokoláda
podle potřeby
tuk
Postup receptu
Vytisknout
30 min
Čas přípravy
20 min
Čas vaření

Spojení ořechového těsta se sušeným ovocem a čokoládovou polevou je více než dokonalé. Vánoční pečivo má perfektní chuť a dlouhou trvanlivost, a proto je na svátky ideální. Další výhodou je, že si recept můžete přizpůsobit přesně podle svých představ – záleží jen na vás, jaké ořechy či sušené/kandované ovoce použijete.

  1. Do hrnce dáme vařit smetanu ke šlehání s máslem, cukrem a medem. Když se vše spojí, pomalu přisypeme mouku a vaříme, dokud nevznikne hustá hladká kaše.
  2. Do kaše přidáme nasekané ořechy, sušené rozinky, kandované ovoce a vše důkladně promícháme.
  3. Z hotového těsta tvoříme na plechu, který jsme si vyložili pečicím papírem, malé placičky. Ty pečeme při teplotě 180 °C přibližně 20 minut (do zlatohněda).
  4. Upečené marokánky necháme vychladnout a polijeme čokoládou, kterou jsme rozpustili s tukem.

Místo klasického polévání je lepší čokoládu nanášet a roztírat silikonovou stěrkou. Na cukroví tak nezůstanou části s velkým množstvím čokolády a celková práce je mnohem čistější.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář