NejRecept.cz Dezerty Koláče Pravé masopustní koblihy, které jsou měkké i druhý den.
Pravé masopustní koblihy, které jsou měkké i druhý den.
Recept Pravé masopustní koblihy, které jsou měkké i druhý den.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Depositphotos.com

Masopust se bez koblih neobejde. Sladké kynuté těsto, které se smaží a následně plní džemem, je jednoduše neodolatelné. Pokud hledáte pravý tradiční recept, vyzkoušejte tento. Koblihy jsou díky němu dokonale nadýchané i druhý den.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   20.2.2025

Pravé masopustní koblihy, které jsou měkké i druhý den.

Masopust se bez koblih neobejde. Sladké kynuté těsto, které se smaží a následně plní džemem, je jednoduše neodolatelné. Pokud hledáte pravý tradiční recept, vyzkoušejte tento. Koblihy jsou díky němu dokonale nadýchané i druhý den.

40 min
Čas přípravy
20 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

800 g
hladká mouka
500 ml
mléko
100 g
moučkový cukr
1 kostka
droždí
3 ks
žloutek
100 g
máslo
1 lžíce
krystalový cukr
1 lžička
rum

Dále:

podle potřeby
olej
podle potřeby
džem
podle potřeby
moučkový cukr
Postup receptu
Vytisknout
40 min
Čas přípravy
20 min
Čas vaření

Vyzkoušela jsem už mnoho receptů na koblihy. Tento je ale rozhodně nejlepší. Těsto je nadýchané a vláčné i další den, takže si koblihy můžu připravit i do zásoby. Pokud byste hledali o něco zdravější variantu, můžete vyzkoušet recept na koblihy pečené v troubě.

  1. Část mléka zahřejeme, přidáme do něj krystalový cukr a rozdrobíme droždí.
  2. Do mísy dáme všechny ostatní suroviny na těsto, přidáme kvásek a vypracujeme pevné těsto, které zakryjeme utěrkou a necháme alespoň hodinu kynout na teplém místě.
  3. Vykynuté těsto vyválíme na tloušťku 0,5 cm a začneme z něj vykrajovat menší kolečka. Ta necháme ještě pár minut dokynout a poté je smažíme v rozpáleném oleji. Před smažením nezapomínáme do každého kolečka udělat důlek.
  4. Hotové koblihy necháme důkladně okapat a poté je dáme na tác vyložený papírovými utěrkami.
  5. Koblihy naplníme džemem podle chuti a těsně před podáváním je posypeme moučkovým cukrem.

Kromě koblih si během masopustu můžete dopřát i mnoho dalších tradičních pokrmů. Ze sladkých jsou oblíbené například boží milosti, zatímco mezi slanými převládají především uzeniny, domácí šunky a klobásy.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář