NejRecept.cz Sváteční pečení Vánoce Vánoční cukroví Linecké cukroví Pravé vánoční linecké cukroví. Díky tomuto receptu zmizí ze stolu jako první.
Pravé vánoční linecké cukroví. Díky tomuto receptu zmizí ze stolu jako první.
Pravé vánoční linecké cukroví. Díky tomuto receptu zmizí ze stolu jako první.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Jana Jančíková

Vánoce bez lineckého cukroví u nás prostě nejsou Vánoce. Během let jsem vyzkoušela mnoho receptů, ale lepší než tento jsem ještě nenašla. Na těsto stačí jen pár surovin a jako náplň můžete použít jakýkoliv džem podle svých preferencí. Autor: Jana Jančíková

Naďa Černá Naďa Černá    ·   8.11.2024

Pravé vánoční linecké cukroví. Díky tomuto receptu zmizí ze stolu jako první.

Vánoce bez lineckého cukroví u nás prostě nejsou Vánoce. Během let jsem vyzkoušela mnoho receptů, ale lepší než tento jsem ještě nenašla. Na těsto stačí jen pár surovin a jako náplň můžete použít jakýkoliv džem podle svých preferencí. Autor: Jana Jančíková

30 min
Čas přípravy
8 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto

1 ks
máslo nebo Hera
2 hrnky
hladká mouka
1/2 hrnku
moučkový cukr
1/4 bal.
prášek do pečiva
1 ks
vanilkový cukr
2 ks
žloutky

Náplň

podle chuti
džem
Postup receptu
Vytisknout
30 min
Čas přípravy
8 min
Čas vaření

Linecké cukroví je klasikou, která se v domácnostech peče už mnoho let. Tomu odpovídá i velké množství receptů na internetu či v kuchařských knihách. Mně se osvědčil tento, díky kterému je výsledné cukroví měkké a křehké. Na měření surovin jsem použila hrnek s objemem 300 ml.

  1. Z másla nebo Hery, hladké mouky, moučkového cukru, prášku do pečiva, vanilkového cukru a žloutků vypracujeme těsto, které dáme na 2 hodiny do lednice.
  2. Odleželé těsto vyválíme na pomoučněném stole a vykrajujeme z něj tvary podle svých představ.
  3. Vykrojené cukroví poklademe na plech vyložený pečicím papírem a pečeme při teplotě 180 °C přibližně 8 minut.
  4. Vychladlé kousky slepujeme marmeládou a skladujeme v uzavíratelné nádobě.

Nejlépe uděláte, když linecké cukroví upečete a slepíte několik dní před Vánoci, aby mělo čas změknout.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář