NejRecept.cz Těsta Kynuté Pravý slovenský podplamenník se smetanou a brynzou. Z plechu zmizí dřív, než stihne vychladnout.
Pravý slovenský podplamenník se smetanou a brynzou. Z plechu zmizí dřív, než stihne vychladnout.
Recept Pravý slovenský podplamenník se smetanou a brynzou. Z plechu zmizí dřív, než stihne vychladnout.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se

Měkký, nadýchaný a tak dobrý. S tímto receptem si připravíte pravý podplamenník přímo doma. To, čím ho ozdobíte, je čistě na vás. Já obvykle volím kombinaci brynzy, zakysané smetany, jarní cibulky, slaniny a klobásy a můžu říct, že nic lepšího jsem nejedla.

siky.silvia siky.silvia    ·   15.4.2025

Pravý slovenský podplamenník se smetanou a brynzou. Z plechu zmizí dřív, než stihne vychladnout.

Měkký, nadýchaný a tak dobrý. S tímto receptem si připravíte pravý podplamenník přímo doma. To, čím ho ozdobíte, je čistě na vás. Já obvykle volím kombinaci brynzy, zakysané smetany, jarní cibulky, slaniny a klobásy a můžu říct, že nic lepšího jsem nejedla.

50 min
Čas přípravy
20 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

400 g
chlebová hladká mouka T650
600 g
hladká mouka speciál
320 – 350 ml
vlažné mléko
1 lžíce
krystalový cukr
1 lžíce
sůl
7 lžic
rozpuštěné vepřové sádlo
2 ks
vejce
1 kostka
droždí
4 ks
nastrouhané brambory uvařené ve slupce

Obloha:

400 g
zakysaná smetana
400 g
brynza
200 g
slanina
4 ks
velká červená cibule
3 ks
klobása
Postup receptu
Vytisknout
50 min
Čas přípravy
20 min
Čas vaření

Podplamenník mnozí znají také jako podpecník. U nás mu někdy říkáme slovenská pizza. Tento tradiční slaný koláč výborně zasytí, skvěle chutná a můžete si ho přizpůsobit přesně podle své chuti. Je jen na vás, co dáte navrch.

  1. Droždí rozdrobíme do vlažného mléka. Přidáme cukr a počkáme, až vzejde kvásek.
  2. Všechny ostatní suroviny dáme do mísy (u rozpuštěného sádla dáváme pozor, aby nebylo horké), přidáme kvásek a vypracujeme hladké těsto. To přikryjeme čistou utěrkou a necháme kynout alespoň hodinu na teplém místě.
  3. Vykynuté těsto rozdělíme na dvě části. Z první vyformujeme 10 stejných bochánků – moje měly 80 g. Bochánky umístíme na plech, který jsme vyložili pečicím papírem, a necháme je ještě dokynout.
  4. Druhou část těsta roztáhneme rukama na plech, který jsme vymazali sádlem. Potřeme smetanou smíchanou s brynzou, posypeme najemno nakrájenou slaninou, cibulí a klobásou. Odložíme stranou a také necháme ještě dokynout.
  5. Vykynuté bochánky roztlačíme pomocí sklenice, kterou namáčíme do oleje, aby se na ně lépe dávala náplň.
  6. Navrch naneseme brynzu se smetanou, posypeme cibulkou, slaninou, klobásou a necháme znovu dokynout.
  7. Připravené podplamenníky vložíme do trouby a pečeme při teplotě 210 °C přibližně 20 minut.

Upečené podplamenníky můžete před podáváním ještě posypat jarní cibulkou, pažitkou nebo čímkoliv podle chuti. Nejlepší jsou krátce po upečení, ale těsto je nadýchané a vláčné i druhý či třetí den. Máte chuť na mírně odlišný podplamenník – se slaninou a cibulí, ale bez brynzy? Vyzkoušejte tento recept.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář