Pražské koláče

Recept Pražské koláče

Přidal: , 26.1.2015

Kategorie: Moučníky, Koláče, cukroví

FOTO OD VÁS
Vyzkoušel/a si recept?
Nahraj fotku a pochlub se
PŘIDAT FOTKU

Vynikající pochoutka, kterou si oblíbíte. Kynuté těsto spolu s jemnou šlehačkovou náplní je k sežrání. Mňam!

FOTO OD VÁS
Vyzkoušel/a si recept?
Nahraj fotku a pochlub se
PŘIDAT FOTKU

Přidal: , 26.1.2015

Kategorie: Moučníky, Koláče, cukroví

SUROVINY

Těsto:

250 gpolohrubá mouka
250 ghladká mouka speciál
150 mlvlažné mléko
3 lžícemoučkový cukr
1 ksvejce
30 gdroždí čerstvé
4 lžícevoda
250 mlmajonéza
špetkasůl

Drobenku:

30 gmáslo
30 gmoučkový cukr
50 ghrubá mouka

Krém:

200 mlmléka
1 bal.vanilkový cukr
100 gstudené máslo
1,5 lžícesolamyl
3 lžícemoučkový cukr
500 mlsmetana ke šlehání
2 ksztužovač šlehačky

Na potření:

1 ksžloutek
trochumléko

POSTUP PŘÍPRAVY

TISKULOŽIT
  1. Těsto: připravíme si kvásek z vlažného mléka (100 ml) a trochu cukru. Polohrubou a hladkou mouku smícháme, prosejeme, přidáme zbylý cukr, špetku soli, vejce, majolku, 4 lžíce vlažné vody, zbytek vlažného mléka a vykynutý kvásek. Vyhněteme hladké těsto, které necháme vykynout na teplém místě, aby zdvojnásobilo svůj objem.
  2. Vykynuté těsto rozdělíme na 8 části. Uložíme je na papír, po 4 ks na jeden plech, protože zvětší svůj objem. Rukou každý přitlačíme, potřeme žloutkem smíchaným s trochou mléka, posypeme drobenkou a necháme podkynout 40 minut. Pečeme při 180 stupních 20 minut. Necháme vychladnout.
  3. Drobenka: máslo, moučkový cukr a hrubou mouku zpracujeme rukou, aby měla sypkou konzistenci.
  4. Krém: z mléka odebereme asi 3 lžíce a rozpustíme solamyl. Zbylé mléko, máslo, moučkový a vanilkový cukr rrozpustíme, přilijeme solamyl s mlékem a uvaříme na kaši. Necháme vychladnout. Šlehačku vyšleháme se ztužovačem a smícháme s vychladlou kaší.
  5. Pomocí cukrářského sáčku naplníme koláče, které jsme příčně prekrojili. Dáme ztuhnout do lednice a podáváme. Dobrou chuť!

Děkujeme za povolení k sdílení receptu
od skvělé 
kuchařky - Blažena Sadovská

PODĚLTE SE O RECEPT S OSTATNÍMI
INSPIRACE NA KAŽDÝ DEN
KOMENTÁŘE K RECEPTU
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit