Propadávaný koláč s pudinkem a zakysanou smetanou

Pokud máme nějakou oslavu, tento zákusek na stole nesmí chybět. Dělávám ho asi 10x do roka :) a stále ho milujeme. S vanilkovým, jahodovým, čokoládovým nebo pistáciovým pudinkem je nejlepší. Určitě vyzkoušejte. Autor: Karambola

Přidal:, 5.8.2019
Kategorie: Sváteční pečení, Narozeniny, Koláče, Dezerty, Moučníky
Čas přípravy:
Čas vaření:
Recept Propadávaný koláč s pudinkem a zakysanou smetanou

Suroviny

Těsto:
5 ksvejce
5 PLkr. cukr
5 PLpolohrubá mouka
2 PLkakao
5 PLvoda
5 PLolej
1/2 bal.prášek do pečiva
Pudink:
700 mlmléko
5 PLkr. cukr
2 bal.vanilkový pudink
Vrch:
500 gzakysaná smetana
3 PLmoučkový cukr
250 mlsmetana ke šlehání
čokoláda na posypání

Postup přípravy

  1. Nejdříve uvaříme vanilkový pudink (přidáme cukr, já přidávám 5 lžic, pokud máte raději sladší, klidně přidejte více).Tip: Jahodový džem bez chemie
  2. Vajíčka vyšleháme s cukrem do tuhé pěny, postupně přidáme olej a vodu. Nakonec už jen vařečkou přimícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakaem. Těsto navrstvíme na plech, který jsme vystlali papírem a lžící navrstvíme hromádky pudinku.
  3. Dáme péct. Pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 180 stupňů asi 25 minut.Tip: Hrnkový chléb téměř bez práce
  4. Po upečení koláč necháme pořádně vychladnout a na vrch navrstvíme smetanovou vrstvu. Smetanu na šlehání vyšleháme s cukrem do tuhé šlehačky a už jen ručně přimícháme zakysanou smetanu. Vrch ozdobíme čokoládou.