NejRecept.cz Dezerty Moučníky Propletené bochánky s mákem
Propletené bochánky s mákem
Recept Propletené bochánky s mákem
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
NejLucka NejLucka    ·   12.9.2015

Propletené bochánky s mákem

Nadýchané kynuté těsto, nádivka z máku s chutí skořice a citrónové kůry. Ke kávě jako stvořené.

Suroviny

Nádivka:

220 g
mletý mák
125 ml
horké mléko
100 ml
olej
80 g
kr. cukr
1/2 lžičky
vanilkový cukr
špetka
sůl
1 Lžíce
rum
1 lžíce
citronová šťáva
1/2 lžičky
citronová kůra
1/4 lžičky
skořice

Kynuté těsto:

450 g
hladká mouka
1/2 kostka
droždí
270 ml
mléko
50 ml
olej
1 ks
vejce
40 g
kr. cukr

Vrch:

celý mák
žloutek + voda/mléko
Postup receptu
Vytisknout
  1. 100 ml mléka ohřejeme, přidáme cukr a mícháním ho rozpustíme. Když se cukr rozpustil, přidáme droždí a necháme chvíli odstát, aby vzešel kvásek.
  2. Ostatní suroviny dáme do misky, přidáme kvásek a zpracujeme hladké těsto, které posypeme moukou a necháme na teplém místě kynout. Trvá to cca 1 hodinu.
  3. Z kynutého těsta oddělujeme menší části, které rozválíme do tvaru obdélníku, do středu dáme makovou nádivku, kterou jsme připravili smícháním všech surovin. Těsto srolujeme do role. 2 role zapleteme do copu a cop stočíme do kruhu. Kolečka ukládáme na papírem vyložený plech na pečení a necháme je zakryté kynout půl hodinu.
  4. Vrch potřeme rozšlehaným žloutkem, do kterého jsme přidali lžíci vody nebo mléka a posypeme celým mákem. Pečeme při teplotě 200 stupňů do zlata. Dobrou chuť!

Zdroj: Povar

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář