Pšenično žitné bulky se smaženou červenou cibulí a rozmarýnem

Žemličky jsou krásné voňavé po cibulce a rozmarýnu a ještě jsou i měkké a jemné jako peříčko. Zvykla jsem je dělat pouze z poloviční dávky, abychom měli pěkně čerstvé, ale nedávno jsem je připravila z celé dávky a zůstaly i druhý den a byli opravdu velmi měkkoučké i na ten další den. Horké miluji pouze s máslem a později si je dám i s máslem a džemem ke kávičce. Autor: Naďa I. (Rebeka)

Přidal:, 8.1.2018
Kategorie: Housky a bulky, Pečivo
Recept Pšenično žitné bulky se smaženou červenou cibulí a rozmarýnem

Suroviny

350 ghladké mouky
150 gžitné chlebové mouky
150 mlacidofilního mléka (kefír)
200 mlvody
20 gčerstvého droždí
1 lžičkaSladěnky
1 lžičkaocta
1,5 lžičkasoli
3 lžíceoleje
2 kscibule červená
1 lžícenasekaný rozmarýn

Postup přípravy

  1. Cibuli nakrájíme nadrobno a na rozpáleném oleji osmažíme dozlatova. Necháme vychladnout a můžeme se pustit do přípravy těsta.Tip: I bez masa dokázaly naše babičky nakrmit rodinu. Sbírka 14 receptů, které mají hodnotu zlata.
  2. Do asi 100 ml vody (neměla by být horká ani studená, měla by být vlažná) přidáme droždí, sladěnku a necháme stát asi 15 minut.
  3. Mouku prosejeme do misky, přidáme sůl, droždí, vodu, mléko, ocet a vypracujeme elastické těsto, do kterého přidáme ještě osmaženou cibulku i s výpekem a nasekaný rozmarýn.Tip: Skvělé tvarohové palačinky bez mouky
  4. Těsto necháme kynout, dokud zdvojnásobí svou velikost.
  5. Potom ho rozdělíme na 16 částí, z každého vytvoříme kuličku, kterou položíme na papírem vyložený plech a zakryjeme potravinářskou fólií. Necháme kynout asi půl hodinu a pak je jemně posypeme moukou přes síto.Tip: Hrnkový chléb téměř bez práce
  6. Žiletkou povrch žemlí jemně nařízneme a dáme péct do předem vyhřáté trouby. Pečeme při teplotě 200 stupňů asi 15 minut.