Pšenično žitné bulky se smaženou červenou cibulí a rozmarýnem

Žemličky jsou krásné voňavé po cibulce a rozmarýnu a ještě jsou i měkké a jemné jako peříčko. Zvykla jsem je dělat pouze z poloviční dávky, abychom měli pěkně čerstvé, ale nedávno jsem je připravila z celé dávky a zůstaly i druhý den a byli opravdu velmi měkkoučké i na ten další den. Horké miluji pouze s máslem a později si je dám i s máslem a džemem ke kávičce. Autor: Naďa I. (Rebeka)

Přidal:, 8.1.2018
Kategorie: Pečivo
Pšenično žitné bulky se smaženou červenou cibulí a rozmarýnem

Suroviny

350 ghladké mouky
150 gžitné chlebové mouky
150 mlacidofilního mléka (kefír)
200 mlvody
20 gčerstvého droždí
1 lžičkaSladěnky
1 lžičkaocta
1,5 lžičkasoli
3 lžíceoleje
2 kscibule červená
1 lžícenasekaný rozmarýn

Postup přípravy

  1. Cibuli nakrájíme nadrobno a na rozpáleném oleji osmažíme dozlatova. Necháme vychladnout a můžeme se pustit do přípravy těsta.
  2. Do asi 100 ml vody (neměla by být horká ani studená, měla by být vlažná) přidáme droždí, sladěnku a necháme stát asi 15 minut.
  3. Mouku prosejeme do misky, přidáme sůl, droždí, vodu, mléko, ocet a vypracujeme elastické těsto, do kterého přidáme ještě osmaženou cibulku i s výpekem a nasekaný rozmarýn.
  4. Těsto necháme kynout, dokud zdvojnásobí svou velikost.
  5. Potom ho rozdělíme na 16 částí, z každého vytvoříme kuličku, kterou položíme na papírem vyložený plech a zakryjeme potravinářskou fólií. Necháme kynout asi půl hodinu a pak je jemně posypeme moukou přes síto.
  6. Žiletkou povrch žemlí jemně nařízneme a dáme péct do předem vyhřáté trouby. Pečeme při teplotě 200 stupňů asi 15 minut.