Pšenično-žitný cibulový chléb

Kynutý chlebíček ze žitné a polohrubé mouky. Jako základ jsem použila tmavé pivo a jednu velkou cibuli. Vůně je krásná a chuť ještě lepší. Autor: Jarka

Přidal:, 26.8.2019
Kategorie: Chléb, Pečivo
Čas přípravy:
Čas vaření:
Recept Pšenično-žitný cibulový chléb

Suroviny

350 gžitná mouka hladká
350 gpšeničná mouka polohrubá
0,5 ltmavého piva
1 kostkadroždí
1 ksvětší cibule
máslo
sůl
kmín

Postup přípravy

  1. Nejprve si na másle lehce osmažíme cibuli - podle obliby na proužky nebo na kostičky, zasypeme kmínem a dáme vychladnout.Tip: I bez masa dokázaly naše babičky nakrmit rodinu. Sbírka 14 receptů, které mají hodnotu zlata.
  2. Připravíme si kvásek a než vzejde, do mísy smícháme obě mouky a sůl. Poté vmícháme vychladlou cibulku, kvásek a přiléváme pivo.
  3. Zpracujeme těsto, které musí být tužší konzistence. Opravdu pořádně prohněteme, aby se vše spojilo. Předehřejeme si troubu na 180 st. a než dáme péct, povrch potřeme olejem (olivový je nejlepší).Tip: Skvělé tvarohové palačinky bez mouky
  4. Není nutné nechat těsto kynout, krásně nakyne v troubě při pečení.
  5. Pokud uděláme 2 menší chleby, stačí péct cca 30 minut, pokud jen jeden bochníček, jako já, pečeme déle - cca 50-55 minut.Tip: Hrnkový chléb téměř bez práce