NejRecept.cz Sladká jídla Buchty Dukátové buchtičky Recept na domácí dukátové buchtičky s lahodným vanilkovým krémem, jako od babičky.
Recept na domácí dukátové buchtičky s lahodným vanilkovým krémem, jako od babičky.
Recept na domácí dukátové buchtičky s lahodným vanilkovým krémem, jako od babičky.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Jana Podoláková Burkartová

Jemné a nadýchané dukátové buchtičky jsou dokonalým spojením tradice a lahodnosti, které vám připomenou babiččinu kuchyni. Jejich zlatavá kůrka a sladká vanilková omáčka vytvářejí chuť, která potěší všechny vaše smysly. Připravte si je s námi a zažijte neopakovatelný gurmánský zážitek. Autor: Jana Podoláková Burkartová

NejLucka NejLucka    ·   4.6.2024

Recept na domácí dukátové buchtičky s lahodným vanilkovým krémem, jako od babičky.

Jemné a nadýchané dukátové buchtičky jsou dokonalým spojením tradice a lahodnosti, které vám připomenou babiččinu kuchyni. Jejich zlatavá kůrka a sladká vanilková omáčka vytvářejí chuť, která potěší všechny vaše smysly. Připravte si je s námi a zažijte neopakovatelný gurmánský zážitek. Autor: Jana Podoláková Burkartová

25 min
Čas přípravy
25 min
Čas vaření
Suroviny
250 g
hladká mouka
1/2 ks
droždí
špetka
sůl
4 lžíce
krystalový cukr
150 ml
mléko
1 ks
žloutek
1 ks
citronová kůra
50 g
měkké máslo

Krém:

600 ml
mléko
100 ml
smetana
1 ks
vanilkový pudink
podle chuti
cukr
pár kapek
vanilka
1 lžíce
rum
Postup receptu
Vytisknout
25 min
Čas přípravy
25 min
Čas vaření

Dukátové buchtičky jsou malé, křehké buchtičky z kynutého těsta, které jsou typické pro českou a slovenskou kuchyni. Podávají se polité bohatou a voňavou vanilkovou omáčkou, která dokonale doplňuje jejich jemnou chuť. Tento dezert je oblíbený zejména u dětí, ale i dospělí si rádi pochutnají na této sladké lahůdce. Příprava dukátových buchtiček je sice trochu náročnější, ale výsledek stojí za to. Výborné jsou jako sladká tečka po nedělním obědě nebo jako výjimečný dezert při speciálních příležitostech.

  1. Z mléka, cukru a droždí (použijeme necelou polovičku) si připravíme kvásek, který následně smícháme s ostatními surovinami a vypracujeme těsto, které necháme vykynout.
  2. Po vykynutí formujeme stejné malé kuličky, každou potřeme máslem, aby se neslepily a ukládáme vedle sebe na plech.
  3. Upečeme na 180 stupních za asi 25 minut dozlatova.
  4. Mezitím si připravíme krém z mléka, pudinku, cukru a smetany a až po uvaření krému přidáme pár kapek vanilky a lžíci rumu.
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář