NejRecept.cz Dezerty Koláče Moravské koláče Recept na tradiční poctivé moravské koláče. Můj první pokus a výsledek překvapil, vyzkoušejte také.
Recept na tradiční poctivé moravské koláče. Můj první pokus a výsledek překvapil, vyzkoušejte také.
Recept na tradiční poctivé moravské koláče. Můj první pokus a výsledek překvapil, vyzkoušejte také.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
NejLucka NejLucka    ·   22.5.2024

Recept na tradiční poctivé moravské koláče. Můj první pokus a výsledek překvapil, vyzkoušejte také.

Připravte si s námi tradiční moravské koláče plněné mákem a tvarohem. Jsou měkké, šťavnaté a mají bohatou nádivku. Jednoduše klasika, která nikdy nezklame. Moravské koláče jsou oblíbenou součástí svátečních stolů na Moravě. Jejich původ sahá do dávných dob, kdy byly připravovány na svatby a velké oslavy. Dnes si je můžete vychutnat kdykoli a přinést si kousek tradiční chuti domů. Děkujeme autorce: Zuzana Karvaiova

25 min
Čas přípravy
22 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

500 g
hladká mouka
70 g
máslo
70 g
krystalový cukr
1 ks
vejce
250 ml
mléko
1/2 ks
droždí
špetka
sůl
250 g
mletý mák
100 ml
mléko
podle chuti
cukr
250 g
jemný tvaroh
1 ks
vanilkový cukr
podle potřeby
jahodový džem

Na drobenku:

150 g
hrubá mouka
2 lžíce
moučkový cukr
50 g
máslo
k potření
vejce
Postup receptu
Vytisknout
  1. Připravíme si kvásek z mléka, droždí a trochy cukru.
  2. Vzešlý kvásek smícháme se zbývajícími surovinami a vypracujeme vláčné těsto, které necháme vykynout.
  3. Mezitím zalijeme mák horkým mlékem a přidáme cukr podle chuti.
  4. Tvaroh smícháme s vanilkovým cukrem.
  5. Z vykynutého těsta si formujeme koláče, každý naplníme makovou nebo tvarohovou nádivkou, dáme na něj trochu jahodového džemu a posypeme drobenkou.
  6. Pečeme na 180 stupňů asi 20-22 minut, to už podle trouby.
  7. Z tohoto množství vyjde 12 větších kusů.
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář