NejRecept.cz Dezerty Koláče Retro recept na sametovou roládu s lahodnou čokoládovou polevou.
Retro recept na sametovou roládu s lahodnou čokoládovou polevou.
Retro recept na sametovou roládu s lahodnou čokoládovou polevou.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Karambola

Náš tradiční recept na retro sametovou roládu je rodinným klenotem. Připravovala ji moje babička, moje maminka a tentokrát jsem se odhodlala vyzkoušet tuto sladkou dobrotu i já. Několik kousků jsem odnesla na ochutnávku i sousedce a ta se nemohla vynadívat, jak krásně se mi povedla. Chuťově byla také fantastická. Doporučuji vyzkoušet. Autor: Karambola

Karambola Karambola    ·   12.2.2025

Retro recept na sametovou roládu s lahodnou čokoládovou polevou.

Náš tradiční recept na retro sametovou roládu je rodinným klenotem. Připravovala ji moje babička, moje maminka a tentokrát jsem se odhodlala vyzkoušet tuto sladkou dobrotu i já. Několik kousků jsem odnesla na ochutnávku i sousedce a ta se nemohla vynadívat, jak krásně se mi povedla. Chuťově byla také fantastická. Doporučuji vyzkoušet. Autor: Karambola

35 min
Čas přípravy
10 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

6 ks
vejce
1 ks
bílek
5 lžic
krupicový cukr
1 lžíce
polohrubá mouka
2 a 1/2 lžíce
kakao
1/2 bal.
prášek do pečiva

Krém:

200 ml
mléko
1 ks
žloutek
3 lžíce
polohrubá mouka
250 g
máslo
2 bal.
vanilkový cukr
4 lžíce
moučkový cukr
2 lžíce
kakao

Vrch:

podle chuti
čokoládová poleva
Postup receptu
Vytisknout
35 min
Čas přípravy
10 min
Čas vaření

Sametová roláda není jen výborná, ale také se velmi jednoduše peče. Toho, že by při stáčení popraskala, se bát nemusíte. Těsto je tvárné a není třeba ho po upečení ani stáčet do navlhčené utěrky.

  1. Nejprve začneme přípravou krému. V mléce rozmícháme žloutek a polohrubou mouku a uvaříme hustou kaši, kterou necháme vychladnout.
  2. Zatímco kaše chladne, začneme s přípravou těsta. Bílky (7 kusů – jeden bílek nám zbyl z přípravy krému) vyšleháme spolu s krupicovým cukrem do tuhé pěny. Následně přidáme žloutky a ještě prošleháme. Přisypeme mouku, kakao a prášek do pečiva a vymícháme hladké těsto, které naneseme na klasický velký plech s pečicím papírem.
  3. Pečeme při teplotě 180 stupňů po dobu 10 minut. Po upečení těsto vyjmeme, otočíme dnem vzhůru a stáhneme pečicí papír. Necháme vychladnout.
  4. Hustou kaši, kterou jsme si jako první připravili na krém, vmícháme do vyšlehaného másla. Takto připravené máslo rozdělíme na polovinu. Do jedné zašleháme vanilkové cukry a do druhé moučkový cukr s kakaem.
  5. Na těsto nejprve naneseme a rozetřeme světlý krém, na světlý krém rozetřeme kakaový krém a roládu zabalíme. Pevně utáhneme a necháme v chladu odpočinout asi 1 hodinu.
  6. Povrch ozdobíme čokoládovou polevou a necháme zatuhnout. Pokud nechcete, aby se poleva při krájení lámala, vyzkoušejte tento recept. Roládu krájíme ostrým nožem, který jsme namáčeli do horké vody.

Sametová roláda je klasický zákusek, se kterým nikdy nic nezkazíte. Pokud byste si však chtěli celý proces přípravy zjednodušit, můžete si ji upéct podle tohoto receptu přímo do plechu.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář