Řezy Macecha - pudinkový řez se zakysanou smetanou

Sladká dobrota přece po vydatném obědě nesmí chybět. Tento víkend jsem připravila řezy macecha, byly vynikající, těsto je křehké, s pudinkem je vláčný a s vrchní vrstvou zakysané smetany s vanilkou to je opravdu velmi šťavnatý zákusek. Zvyknu zákusky zdobit strouhanou margotkou, tak jsem to udělala i teď :) Autor: Danka

Přidal:, 9.4.2018
Kategorie: Moučníky
Řezy Macecha - pudinkový řez se zakysanou smetanou

Suroviny

Pudink:
800 mlmléka
2 bal.vanilkových pudinkových prášků
5 lžiccukr krystal
Těsto:
6 ksvajec
250 gkrystalu
100 mlhorké vody
100 mloleje
300 gpolohrubé mouky
1 bal.prášek do pečiva
špetkasoli
2 lžícekakaa
Vrch:
4 kelímkyzakysané smetany
4 bal.vanilkový cukr
čoko margot

Postup přípravy

  1. Nejdříve si uvaříme pudink z 800 ml mléka, 2 vanilkových pudinkových prášků a 5 lžic krystalu a hotový v hrnci zakryjeme mikrotenem, aby se neutvořil škraloup.
  2. Ručním elektrickým šlehačem vyšlehat žloutky s cukrem do husté bílé pěny, pak přišlehat vodu a olej a pak už jen vařečkou vmíchat mouku s kypřícím práškem a nakonec sníh z bílků se špetkou soli. Polovinu těsta nalít na vymazaný a vysypaný velký plech (42x32cm, já dala na menší, takže mám řezy ve finále o něco vyšší než obvykle), zbytek obarvit kakaem a nalít na světlé těsto.
  3. Nyní je čas nalít navrch pudink, vidličkou pěkně odspodu jakoby spirálovitě protočit a poté péct asi 30 minut na 180 stupňů. 
  4. Nechat vychladnout a pak potřít směsí ze 4 kelímků zakysané smetany a 4 vanilkových cukrů. Navrch postrouhat Margotku. Nechat ztuhnout v ledničce.