Rozpečený vepřový bůček s dušenou kari mrkvičkou

Jedna stará, dobrá, česká klasika. Leč pravda, u nás vypadá vždycky všechno trošku jinak než je zvykem, takže i to vepřové maso v mrkvi chytlo "můj punc"... :D :D :D Na první pohled to vypadá jako plátek ryby, ale opak je pravdou. Je to pořádný kus masa, vepřový bůček. Pokud pořádně zaostřete svůj zrak, tak uvidíte :) Autor: Danka

Přidal:Danula Vašíčková, 30.4.2018
Kategorie: Hlavní jídla
Rozpečený vepřový bůček s dušenou kari mrkvičkou

Suroviny

vepřový bok bez kosti
sůl, pepř
staročeské koření
drcený kmín
sušený česnek
sladká paprika
olej
máslo
mrkev
cibule
kr. cukr
voda
kari koření

Postup přípravy

  1. Vepřový bok bez kosti nakrájíme na cca 3cm silné plátky, rozložíme pěkně vedle sebe řezem na prkénko, osolíme a okořeníme oblíbeným kořením (já dala trochu staročeského, trochu drceného kmínu, sušený česnek a špetku mleté sladké papriky pro barvu), potřeme olejem a pomačkáme důkladně tenderizérem.
  2. Pak maso otočíme a postup opakujeme. Nakořeněné maso uložíme přes noc do lednice. Hodinku před pečením vyndáme z lednice, aby se stihlo "rozdýchat", podlijeme vodou, zakryjeme neprodyšně alobalem a pečeme zvolna necelé dvě hodinky (peču dlouho, aby byl bůček ve finále naprosto měkký, téměř se dá mazat na chleba, jak říká můj mužský a tak to milujeme).
  3. Když je masíčko měkké, odstraníme alobal a dopékáme do barvy. V případě potřeby ještě podlijeme a výpekem maso přelijeme.
  4. Kari mrkvička: Na másle necháme zpěnit nadrobno nakrájenou cibuli, poté vsypeme na kolečka nakrájenou mrkev, zasypeme několika lžícemi krystalu a zarestujeme. Poté zalijeme vodou, osolíme, přidáme trošku drceného kmínu a kari koření a necháme pod pokličkou téměř změknout.
  5. Pak pokličku odstraníme, necháme tekutinu částečně zredukovat, zahustíme hotovou jíškou a necháme 2 minutky povařit.
  6. Dle potřeby dochutíme solí a mletým černým pepřem.