Vajíčka s kr. a vanilkovým cukrem a rumem vymícháme do pěny, postupně přidáme olej a jogurt. Důkladně spojíme a nakonec přidáváme mouku smíchanou s kakaem, solí a práškem do pečiva.
Takto připravené těsto si navrstvíme do plechu (40 x 26 cm), který jsme si vymazali máslem a vysypali moukou. Dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180 stupňů cca 30 minut.
Mléko s cukrem si dáme ohřát, přidáme rum a necháme povařit. Odstavíme a necháme mírně vychladnout.
Když máme upečené těsto, popícháme ho vidličkou a polijeme mírně vychladnotým mlékem. Necháme vychladnout.
Připravíme si glazuru: Smetanu zahřejeme v hrnci na ohni (pozor, nesmí vřít) a odstavíme. Přidáme na kousky nalámanou čokoládu a mícháním rozpustíme. Když máme rozpuštěnou čokoládu, přidáme máslo.
Ještě teplou čokoládu navrstvíme na koláč a necháme ztuhnout. Ozdobíme šlehačkou nebo strouhanou čokoládou a podáváme. Dobrou chuť!