NejRecept.cz Dezerty Koláče Rustikální kynutý ořechový závin
Rustikální kynutý ořechový závin
Recept Rustikální kynutý ořechový závin
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Danula Vašíčková    ·   28.6.2019

Rustikální kynutý ořechový závin

Dostala jsem dva pytlíky mleté směsi s mandlemi se slovy "ty si s tím nějak poradíš, viď, když ob den pečeš." :D:D:D No jasně, že to nevyhodím. Na to mě ty dobré duše móóóc dobře znají. Tak jsem chvilku dumala, co dobrého bych z toho vytvořila, až mi přišlo na mysl, že už jsme hodně, ale opravdu hodně dlouho neměli takový ten poctivý kynutý závin. Autor: Danka

35 min
Čas přípravy
40 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

500 g
hladké mouky
1/2 kostky
čerstvého droždí
80 g
krystalu
1/2 lžičky
soli
200 ml
vlažného mléka
1 ks
vejce
100 g
změklého másla
1 lžička
vanilkové esence
1/2 sáčku
slazené citronové kůry Finesse (Dr. Oetker)
na potření 80 g změklého másla a 50 g moučkového cukru

Ořechová náplň:

400 g
směsi mletých ořechů, mandlí a pšeničných klíčků (jak jsem psala, dostala jsem koupenou směs od Dr.Ensa)
3 lžíce
meruňkové marmelády
50 ml
horkého mléka
rum a cukr dle chuti

Maková náplň:

150 g
mletého máku
150 ml
horkého mléka
60 g
cukru
60 g
sekaných loupaných mandlí
50 g
sekané kandované pomerančové kůry
Postup receptu
Vytisknout
  1. Těsto zaděláno a vykynuto v pekárně, rozdělit na dva díly, vyválet, potřít náplní, zarolovat a uložit spojem dolů na plech s pečícím papírem.
  2. Nechat pod igelitem alespoň 30 minut kynout, pak po celé délce asi do hloubky 0,5cm proříznout žiletkou (Prý, alespoň podle zaručených rad pekařinek z netu, je to z jednoho prostého důvodu. Závin pak nemá tendenci praskat v tom nejméně správném místě a tvořit ošklivé nádory a výdutě. Ale je to čistě na vás, zda řezat či neřezat.
  3. Můžete použít třeba i osvědčenou metodu a propíchat závin špejlí.) Já jsem ještě raději zajistila ten podélný řez párátky, aby se zase až tak moc nerozjel.
  4. Péct 40 minut na 170 stupňů a po vytažení z trouby potřít směsí másla a moučkového cukru a nechat pěkně vychladnout. Pro oko pak ještě svrchu poprášit moučkovým cukrem.
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář