NejRecept.cz Zavařeniny Džemy a marmelády Rybízová Rybízový džem jako od babičky
Rybízový džem jako od babičky
Recept Rybízový džem jako od babičky
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Depositphotos.com

Máte doma spoustu rybízu a nevíte, co s ním? Vyzkoušejte si připravit tento dokonalý rybízový džem jako od babičky. Obsahuje velké šťavnaté kousky ovoce, které se při jedení rozplývají na jazyku.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   10.6.2025

Rybízový džem jako od babičky

Máte doma spoustu rybízu a nevíte, co s ním? Vyzkoušejte si připravit tento dokonalý rybízový džem jako od babičky. Obsahuje velké šťavnaté kousky ovoce, které se při jedení rozplývají na jazyku.

15 min
Čas přípravy
20 min
Čas vaření
Suroviny
1 kg
černý rybíz
700 g
krystalový cukr
Postup receptu
Vytisknout
15 min
Čas přípravy
20 min
Čas vaření

Příprava džemu z černého rybízu je jednoduchá. Vaření sice zabere nějaký čas, ale mezitím můžete dělat cokoliv jiného – například připravit tyto chutné kynuté koláčky s tvarohem a rybízem. Recept na džem mám od své babičky, které se vždycky povedl. A můžu říct, že úspěch jsem měla i já.

  1. Rybíz zbavíme stopek, důkladně ho očistíme a dáme do hrnce.
  2. Do hrnce nasypeme cukr. Pokud máte raději sladší džemy, množství cukru zvyšte.
  3. Směs ovoce a cukru necháme chvíli jen tak stát. Poté ji dáme na sporák a začneme zahřívat. Džem vaříme při nižších teplotách.
  4. Když se na povrchu začne tvořit pěna, postupně ji sbíráme. Když džem dosáhne bodu varu, vaříme ho 5 až 10 minut a následně ho začneme plnit do sklenic.
  5. Sklenice pořádně zavřeme, otočíme dnem vzhůru a zabalíme do utěrky nebo deky. Tam je necháme úplně vychladnout a pak je uložíme na chladné a tmavé místo.

Pokud nemáte rádi džemy s většími kousky ovoce, směs můžete rozmixovat ponorným mixérem. Vznikne tak příjemně hladká konzistence, která se snadno roztírá na vánočku, pečivo i čerstvý chléb.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář