NejRecept.cz Dezerty Koláče Rybízový koláč s drobenkou – FOTORECEPT
Rybízový koláč s drobenkou – FOTORECEPT
Rybízový koláč s drobenkou – FOTORECEPT
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Karambola

Jednoduchý, rychlý a velmi chutný rybízový koláč s drobenkou. Ovoce si můžete zvolit podle sezóny. My jsme měli na zahradě rybízové keře plné plodů, tak jsem je otrhala a upekla tento skvělý sladký dezert. Recept je rychlý, takže je ideální i na horké letní dny, kdy se vám nechce trávit v kuchyni příliš mnoho času. Autor: Karambola

Karambola Karambola    ·   4.7.2025

Rybízový koláč s drobenkou – FOTORECEPT

Jednoduchý, rychlý a velmi chutný rybízový koláč s drobenkou. Ovoce si můžete zvolit podle sezóny. My jsme měli na zahradě rybízové keře plné plodů, tak jsem je otrhala a upekla tento skvělý sladký dezert. Recept je rychlý, takže je ideální i na horké letní dny, kdy se vám nechce trávit v kuchyni příliš mnoho času. Autor: Karambola

25 min
Čas přípravy
40 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

100 g
máslo
80 g
moučkový cukr
špetka
sůl
3 ks
vejce
300 g
polohrubá mouka
1 bal.
prášek do pečiva
200 g
kysaná smetana

Dále:

300 g
rybíz

Drobenka:

70 g
hrubá mouka
70 g
krystalový cukr
50 g
máslo
Postup receptu
Vytisknout
25 min
Čas přípravy
40 min
Čas vaření

Těsto na tento rybízový koláč s drobenkou je máslové, křehké a příjemně sladké. Dávejte však pozor na to, aby měly všechny suroviny pokojovou teplotu, jinak se může stát, že se během míchání srazí.

  1. Máslo s moučkovým cukrem a špetkou soli vyšleháme do hladké pěny, do které postupně zašleháme jedno vejce po druhém a po každém důkladně promícháme. Všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu.
  2. Následně přidáme kysanou smetanu a nakonec i mouku smíchanou s práškem do pečiva.
  3. Připravené těsto rozetřeme do kulaté formy o průměru 24 cm. Já na dno dávám kousek pečicího papíru a boky vymažu máslem.
  4. Na těsto rozložíme očištěný rybíz a povrch posypeme drobenkou.
  5. Drobenka: Všechny suroviny jen prsty spojíme. Používáme studené máslo přímo z lednice.
  6. Pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 175 stupňů asi 40 minut – sledujeme.

Hotový koláč nechte vychladnout a můžete podávat. Rybíz je mírně kyselý a ve spojení se sladkou drobenkou je více než dokonalý. Máte doma hodně rybízu a chtěli byste upéct ještě nějaký koláč? Vyzkoušejte recept na tyto nadýchané kynuté koláčky s tvarohem.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář