Rybízový koláč se sněhovou čepičkou

Ovoce nám v zahradě pomalu i dozrává, tak je čas připravit luxusní sladké dobroty právě z rybízu. Máme doma několik druhů, ale přiznám se, že já jsem fanouškem pouze těchto :) Klasické červené, kyselé i sladké a velmi chutné. Bílé mi nechutnají vůbec a ty černé sním, ale nevyhledávám je. Červené jsou na první příčce, proto i nyní inspirace na tento koláček. Autor: Marta

Přidal:, 8.7.2018
Kategorie: Moučníky
Čas přípravy:
Čas vaření:
Rybízový koláč se sněhovou čepičkou

Suroviny

Těsto:
500 gpolohrubá mouka
180 gmoučkový cukr
250 gmásla
5 ksžloutků
1 ksprášek do pečiva
Sněhová čepice:
5 ksbílků
250 gmoučkový cukr
Náplň:
1 kgrybízu

Postup přípravy

  1. Mouku, cukr, žloutky, máslo, prášek do pečiva smícháme v misce a ručně vypracujeme těsto.
  2. Těsto dáme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Rukama rozmačkáme těsto i na vysoké boky, aby nevytekla šťáva.
  3. Do takto připraveného těsta nasypeme umytý rybíz. Dám péct na 25 min. při teplotě 180 stupňů.
  4. Mezitím elektrickým šlehačem nad párou vymícháme bílky s cukrem na hustou pěnu.
  5. Po 25 min. vybereme koláč z trouby a naneseme na něj hustý bílkový sníh. Pak dáme ještě donést na 15 min.
  6. Dáme pozor, aby bílky nepřipálilo (mně trochu ano, ale já to mám takhle ráda. Kdo ne, vybírá dříve).